21 Δεκεμβρίου 2017

Κυκλοφορία του πρώτου συλλεκτικού νομίσματος στην Ελλάδα με χρήση χρώματος

Ξεκίνησε η διάθεση στο κοινό ενός blister με συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη. Είναι το πρώτο που παράγει το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος με χρήση χρώματος.

Tο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος στo πλαίσιo του νομισματικού του προγράμματος για το 2017 προχώρησε στην παραγωγή ενός blister με συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη. Πρόκειται για το πρώτο νόμισμα που παράγει το Νομισματοκοπείο με χρήση χρώματος. Η διάθεση του στο κοινό ξεκίνησε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.

Το συλλεκτικό νόμισμα απεικονίζει την προτομή του Νικολάου Γύζη στην εμπρόσθια όψη και μια ζωγραφική παλέτα με την υπογραφή του στην οπίσθια όψη. To φιλοτέχνησε ο βραβευμένος χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες: 

Μπορείτε να προμηθευτείτε το συλλεκτικό νόμισμα από το Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, Ελευθερίου Βενιζέλου 21 Αθήνα (είσοδος από Σταδίου 14), από Δευτέρα έως Πέμπτη: 08.00-14.30 και Παρασκευή: 08.00 έως 14.00, καθώς και από τα Υποκαταστήματα της ΤτΕ.

Ακολουθείται διαδικασία «Προεγγραφής», βάσει της οποίας απαιτείται η προσέλευση του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου σε Υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος και η καταβολή αντιτίμου. Ακολουθεί ενημέρωση του πελάτη για το χρόνο παραλαβής του προϊόντος. 

Τηρείται σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ύπαρξη αποθεμάτων. Μέγιστο όριο διάθεσης 3 τεμάχια ανά άτομο έως και τις 27/12/2017. Για την παραγγελία και παραλαβή του νομισματικού προϊόντος απαιτείται η επίδειξη Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου. 

Ο Νικόλαος Γύζης 

Ο Νικόλαος Γύζης (1842-1901), ένας από τους κορυφαίους νεοέλληνες ζωγράφους, γεννήθηκε στην Τήνο αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Σχολείον των Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών). Το 1865 έλαβε υποτροφία για σπουδές στην περίφημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου αφομοίωσε την άψογη τεχνική και τα διδάγματα του ακαδημαϊκού ρεαλισμού. Με εξαίρεση μικρά διαστήματα που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του κυρίως στο Μόναχο, όπου έγινε τακτικός καθηγητής της Ακαδημίας. Μετά το ταξίδι του στη Μικρά Ασία μαζί με τον Νικηφόρο Λύτρα, το έργο του εμπλουτίζεται χρωματικά και στρέφεται κυρίως σε ελληνικά ηθογραφικά θέματα. Στην ύστερη φάση της, η τέχνη του είναι περισσότερο ποιητική και ιδεαλιστική, εμπνεόμενη συχνά από την ελληνική μυθολογία και θρησκευτικά θέματα, με εμφανή την επίδραση του συμβολισμού. 

Πηγή: bankofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου