27 Δεκεμβρίου 2017

Βανδάλισαν το γλυπτό PHYLAX στο Παλαιό Φάληρο

Άγνωστοι, το βράδυ των Χριστουγέννων έριξαν άσπρες μπογιές στο γλυπτό PHYLAX του Κωστή Γεωργίου, στο Παλαιό Φάληρο. Είχαν προηγηθεί αρνητικά σχόλια για την αισθητική του έργου, αλλά και αντιδράσεις -κυρίως στα social media- από ορισμένους πολίτες που θεωρούσαν ότι το γλυπτό αναπαριστά έναν «εξ αμαρτίας εκπεσόντα άγγελο» και θίγει το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν άγνωστοι και πάλι είχαν προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να κόψουν τα καλώδια που φώτιζαν το γλυπτό, προκαλώντας ζημιές στα καλώδια του τραμ.

Το γλυπτό PHYLAX, που αναπαριστά και συμβολίζει το Φύλακα της πόλης, παραδόθηκε και εγκαταστάθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 μετά από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλαιού ΦαλήρουΤο γλυπτό τοποθετήθηκε επί στήλου ύψους 8 μέτρων σε περίοπτη θέση στην είσοδο της πόλης, μεταξύ των εκκλησιών Αγίας Σκέπης και Αγίου Γεωργίου, επί της παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος. Την όλη δαπάνη του έργου ανέλαβε εξ ολοκλήρου η αστική και μη κερδοκοπική εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου.


Ο γλύπτης Κωστής Γεωργίου δημιούργησε το γλυπτό αρχικά σε πηλό και στη συνέχεια έγινε εκμαγείο το οποίο χρησίμευσε για τη διαδικασία της χύτευσης σε μπρούντζο. Ο γλύπτης φρόντισε για την άψογη καλλιτεχνική και αισθητική εικόνα του έργου και τον χρωματισμό του σε κόκκινο χρώμα, όπως είχε προτείνει και έγινε αποδεκτό από το δήμαρχο κύριο Διονύση Χατζηδάκη. 


Ο Δήμαρχος είχε μεταξύ άλλων είχε δηλώσει: «Η ονομασία του γλυπτού "PHYLAX" ουδεμία σχέση έχει και ασφαλώς δεν αποδίδει την ιδιότητα του "Φύλακα Αγγέλου" κατά την χριστιανική παράδοση». Η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο έγινε «αφενός για να φυλάσσεται (συμβολικά) η Πόλη, αφετέρου γιατί στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε κατά την αρχαιότητα ο λιμένας του Φαλήρου απ' όπου σύμφωνα με την παράδοση ξεκίνησαν ο Φάληρος για την Κολχίδα, ο Μενεσθέας με τους Αθηναίους για την Τροία και ο Θησέας για την Κρήτη». 

Και ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κατέληγε με τα εξής: «Μετά από τις παραπάνω διευκρινήσεις, κάθε συνειρμός με αξίες και έννοιες της Χριστιανικής Πίστης και ειδικότερα με τους Αγγέλους, δεν δικαιολογείται, είναι πλέον αυθαίρετος και αδικεί και τον Δημιουργό και τον Δωρητή αλλά και την Δημοτική Αρχή της Πόλης. Άλλωστε, η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσιους χώρους, με τις ευγενικές μάλιστα χορηγίες δωρητών και καλλιτεχνών, μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να επιφέρει, καθώς αφυπνίζει και καλλιεργεί το αισθητικό πνεύμα των κατοίκων και τους εξοικειώνει με την τέχνη, ακόμη και μέσα από εντάσεις και ενστάσεις που μπορεί να προκαλεί». 

Πηγές: Στοιχεία και φωτογραφίες από vimaonline.gr , protothema.gr

3 σχόλια:

  1. καλα του κανανε αναισχυντο τερατουργημα ..τοσο χαμηλα πια εχουν την καλαισθησια οι Φαληριωτες??Αγαμλα προερχεται απο το ρημα αγαλλομαι δηλαδη το βλεπω και νιωθω ομορφια εσωτερικη οχι αηδια ,,αει στο καλο σας www.ifianassa.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπεσε από την κολώνα το γλυπτό Phylax. Μια ασυνήθιστη εικόνα αντίκρισαν το πρωί της Πέμπτης (18.1.2018), όσοι πέρασαν δίπλα από εκεί που βρίσκεται το άγαλμα Phylax στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου. Αυτό γιατί το γλυπτό που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων δεν βρισκόταν στη θέση του, δηλαδή πάνω στην κολώνα, αλλά στο έδαφος, πεσμένο. Ο λόγος της πτώσης του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, όμως κάποιοι το συνδύασαν με τους πολύ δυνατούς ανέμους που έπληξαν την Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης. Πηγή: news.in.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Ανθρώπινο χέρι και όχι οι άνεμοι, έριξαν το άγαλμα Phylax από τη θέση του» λέει ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου. «Οι δράστες είχαν ένα μεγάλο φορτηγό, φορούσαν κουκούλα τρομοκράτη και απείλησαν τον καντινιέρη πριν ρίξουν το άγαλμα, λέγοντάς του, πως αν μιλήσει θα του κάψουν την καντίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή