29 Δεκεμβρίου 2017

Αντρέ Καλαντζόπουλος: Εφικτό το μέλλον χωρίς κάπνισμα

Ενα μέλλον χωρίς κάπνισμα είναι εφικτό, λέει στην «Καθημερινή» ο Ελληνας διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International, Αντρέ Καλαντζόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι σήμερα έχουμε πλέον την επιστημονική και τεχνολογική ικανότητα να προσφέρουμε στους καπνιστές μια καλύτερη εναλλακτική με προϊόντα που μειώνουν τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία.
Μιλάει για την αυξανόμενη επενδυτική παρουσία της Philip Morris στην Ελλάδα. Τέλος, μιλά με αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένας μακρόπνοος στρατηγικός σχεδιασμός, φορολογική σταθερότητα και περιορισμός της γραφειοκρατίας.

Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης του 
Αντρέ Καλαντζόπουλου στον Αθανάσιο Έλλι, στη συνέχεια:

– Πώς βλέπετε το μέλλον του καπνίσματος;

– Oσο κι αν ακούγεται περίεργο να το λέω εγώ, πιστεύω ακράδαντα ότι ένα μέλλον χωρίς κάπνισμα είναι εφικτό. Σήμερα έχουμε πλέον την επιστημονική και τεχνολογική ικανότητα να προσφέρουμε στους καπνιστές μια καλύτερη εναλλακτική, προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Στόχος μας είναι τα προϊόντα αυτά να αντικαταστήσουν τα τσιγάρα, το συντομότερο δυνατόν. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει μια συστράτευση, αφενός των βιομηχανιών για την ανάπτυξη καινοτόμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων προϊόντων μειωμένου κινδύνου και αφετέρου των εθνικών αρχών, ώστε να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την ταχύτερη δυνατή μεταστροφή των καπνιστών προς αυτά τα προϊόντα.

– Στους σχεδιασμούς σας λαμβάνετε υπόψη την ευθύνη σας όσον αφορά τις αρνητικές συνέπειες των προϊόντων σας στην υγεία;

– Πολύ εύστοχα το θέτετε. Oταν το προϊόν που παράγεις προκαλεί κακό στην υγεία του καπνιστή, ποια είναι η θέση σου; Eχεις τουλάχιστον την ηθική ευθύνη να το αναγνωρίσεις και να εργαστείς με όλες σου τις δυνάμεις για να το αντιμετωπίσεις. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε τις ζωές των καπνιστών σε όλον τον κόσμο αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα που είναι καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο και έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Πρακτικά, αποφασίσαμε να ανατρέψουμε εκ βάθρων την ίδια μας την υπόσταση ως παραδοσιακής καπνοβιομηχανίας, οικοδομώντας ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.

– Απαλλαγμένο από τον καπνό;


– Ναι. Το όραμα όλων μας στην PMI είναι τα προϊόντα αυτά να αντικαταστήσουν τα τσιγάρα, το συντομότερο δυνατόν. Εδώ και μια 12ετία έχουμε ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια, η οποία αποτελεί πραγματική επανάσταση στον κλάδο μας. Με περισσότερους από 400 κορυφαίους επιστήμονες και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων και μια επένδυση που ξεπερνά κατά πολύ τα 3 δισ. δολάρια από το 2008 δημιουργούμε τη γενιά των προϊόντων μειωμένου κινδύνου, τα οποία μπορούν δυνητικά να αλλάξουν τη ζωή 1,1 δισ. καπνιστών σε όλο τον κόσμο. Το IQOS, το πρώτο τέτοιο προϊόν, που περιέχει πραγματικό καπνό που θερμαίνεται και δεν καίγεται, έχει δικαιώσει τις προσδοκίες μας σε μεγάλο βαθμό, κυρίως διότι έχει τύχει σημαντικής αποδοχής από τους καπνιστές. Δεν σταματάμε, όμως, εκεί. Εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία και άλλων εναλλακτικών προϊόντων, πάντα με κοινό παρονομαστή τη μη καύση. Είναι μια συναρπαστική περίοδος και για μένα προσωπικά και για την PMI.

– Ποια είναι η αποδοχή και οι προοπτικές για τα νέα προϊόντα;

– Το IQOS έχει αποκτήσει μια σημαντική δυναμική ανάμεσα σε όσους ενήλικες καπνιστές αναζητούν μια καλύτερη εναλλακτική από το τσιγάρο. Hδη, 3,8 εκατ. καπνιστές παγκοσμίως έχουν κατανοήσει τα πλεονεκτήματα της χρήσης του και έχουν στραφεί στο IQOS, και πλέον, 8.000 καπνιστές το υιοθετούν κάθε μέρα. Βεβαίως, η νέα γενιά προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου αναπτύσσεται σταδιακά σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες. Γενικότερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η εταιρική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τη βούληση των αρμόδιων φορέων μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά τις προσπάθειες να γίνει πραγματικότητα ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.

– Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσατε σε μια νέα επένδυση και στην Ελλάδα. 

– Η νέα επένδυση έρχεται να δώσει μιας άλλης ποιότητας ώθηση στην εταιρεία και στις δυνατότητές της. Διότι η νέα αυτή επένδυση δεν είναι μόνο τα 300 εκατ. ευρώ και οι 400 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται για να παράγεται στην Ελλάδα ένα από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα καπνού στον κόσμο. Οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού HEETS για το IQOS. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις προοπτικές που ανοίγονται, καθώς δημιουργείται μια αλυσίδα καινοτομίας και ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την αγορά εργασίας, την πρωτογενή παραγωγή, τις εξαγωγές, την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι πλέον στο κέντρο της τεράστιας αλλαγής που φέρνει το IQOS διεθνώς. Και η «Παπαστράτος» κέρδισε αυτό το στοίχημα-παρακαταθήκη για το μέλλον ανάμεσα σε άλλες, τυπικά προφανέστερες επιλογές. Το κέρδισε με τη σκληρή δουλειά, τη συνέπεια, την αξιοπιστία και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων της που προσπαθούν να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα, όχι μόνο για την εταιρεία αλλά για τη χώρα...

– Στην Ελλάδα έχουμε το μεγάλο πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνικών. Πόσο εκτενές είναι και πώς το αντιμετωπίζετε; 

– Δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει να «σκοράρει» πολύ ψηλά στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, και όχι μόνο. Η Ελλάδα πέρυσι ήταν στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, με ποσοστό 18,8%. Μιλάμε για 3,62 δισ. τσιγάρα, που αν είχαν καταναλωθεί στη νόμιμη αγορά, θα είχαν προσθέσει πολύτιμα έσοδα στο ελληνικό κράτος που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Ας μην κρυβόμαστε, όμως, πίσω από το δάχτυλό μας. Η παράνομη αγορά τσιγάρων που αποτελεί μια διαρκή απειλή για τα έσοδα του κράτους και βασική πηγή χρηματοδότησης για το οργανωμένο έγκλημα, είναι ένα φαινόμενο που δεν καλλιεργείται στο κενό. Oπως δείχνουν οι έρευνες, συνδέεται άμεσα με την υπερφορολόγηση των τσιγάρων, η οποία, μάλιστα, στην Ελλάδα από τις αρχές του 2017 αγγίζει το 90% της μέσης λιανικής τιμής. Πρέπει κάποτε η πολιτεία να κοιτάξει αυτή την πραγματικότητα κατάματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου