19 Δεκεμβρίου 2017

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 12 μονάδων για Ν.Δ.

Με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, παγιώνοντας τη διαφορά της σε ένα χρονικό σημείο όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε πολιτική αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος το κοινωνικό μέρισμα. Παράλληλα οι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στους πλειστηριασμούς ακινήτων, στην επίσκεψη Ερντογάν και στις προσπάθειες πώλησης πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 30% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής που λαμβάνει ποσοστό 9,5% (έναντι 8,5% της ΔΗ.ΣΥ στην τελευταία δημοσκόπηση της 15ης Νοεμβρίου). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 6,5% η Ενωση Κεντρώων με 2,5% και οι ΑΝΕΛ με 2%. Το κόμμα το Βασίλη Λεβέντη και του Πάνου Καμμένου σημειώνουν μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τέλος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε και η Πλεύση Ελευθερίας, σημειώνουν ποσοστά της τάξεως του 2%, 1,5% και 1% αντίστοιχα. 


Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα, η ΝΔ κυριαρχεί τόσο σε καταλληλότητα πρωθυπουργίας όσο και σε παράσταση νίκης. Συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται με 30% έναντι 21% του Αλ. Τσίπρα, χωρίς να διαφεύγει της προσοχής πως εξακολουθεί να προηγείται ο «κανένας» με ποσοστό 46%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 60,5% έναντι μόλις 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και την ευρεία απογοήτευση του εκλογικού σώματος όσον αφορά το μέλλον του αλλά και την κατάσταση της χώρας. Αναλυτικά, στην ερώτηση αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 74,5% απαντά στη «λάθος», ενώ το 55% δηλώνει πως «δεν είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση και υπάρχουν εναλλακτικές». Παράλληλα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει μόνο το 6% στο σύνολο και μόλις το 13,5% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δικαιολογεί τα ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος (48% έναντι 86,5% της ΝΔ).

Εντονη η απογοήτευση και όσον αφορά το μέλλον των οικονομικών, καθώς οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό εμφανίζονται απαισιόδοξοι. «Μάλλον θα χειροτερεύσει» ή «σίγουρα θα χειροτερεύσει» η προσωπική οικονομική κατάσταση απαντά το 55%, ενώ αντίθετα «μάλλον θα βελτιωθεί» ή «σίγουρα θα βελτιωθεί» απαντά μόλις το 8,5%. Αξιοσημείωτο ακόμα πως μόνο το 1% θεωρεί την οικονομική του κατάσταση συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων, κάτι που αποτυπώνει αποδοχή μίας υφιστάμενης κατάστασης.

Τέλος όσον αφορά τα μείζονα θέματα επικαιρότητας, τους πλειστηριασμούς ακινήτων, την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας και τις προσπάθειες πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στα όσα διατείνεται η κυβέρνηση. Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, το 74,5% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση προστατεύει την «λαϊκή κατοικία». Στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας το 60,5% θεωρεί ότι υπάρχουν «υποψίες για σκάνδαλο». Αναφορικά με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη Θράκη το 46,5% πιστεύει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Τουρκία ενώ μόλις το 12% υποστηρίζει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Ελλάδα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.058 ανθρώπων μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου.

Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ

Πηγές skai.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου