9 Οκτωβρίου 2018

Κλείνει το Google+ μετά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών του

Η Google «κλείνει» το κοινωικό δίκτυο του Google+ μετά τη διαπίστωση ενός προβλήματος ασφαλείας του δικτύου τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο ευθύνεται για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον 500.000 χρηστών του, όπως αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα. 

Η εταιρεία - κολοσσός του διαδικτύου γνωστοποίησε το πρόβλημα μέσω δημοσίευσης, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη δημόσια περιγραφή του προβλήματος ασφαλείας. 

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, αποκάλυψε ότι "η Alphabet Inc's της Google διέρρευσε προσωσικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών της με λογαριασμούς στο κοινωνικό δίκτυο Google+ και επέλεξε να μην αποκαλύψει τη διαρροή υπό τον φόβο του ρυθμιστικού εξονυχιστικού ελέγχου που αυτό θα επέφερε".

Ενα σφάλμα στο λογισμικό του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έδωσε στους εξωτερικούς προγραμματιστές τη δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα από τα προφίλ Google+ από το 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018. 

Οταν οι εσωτερικοί ερευνητές ανακάλυψαν το πρόβλημα, το διόρθωσαν αναφέρει η έκθεση που επικαλείται η εφημερίδα, παραθέτοντας σχετικά έγγραφα αλλά και σημειώνοντας ότι οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν για το περιστατικό.

Το ελάττωμα του Google+ θα μπορούσε να έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις επιτρέποντας σε 438 εξωτερικές εφαρμογές να αποκτήσουν πρόσβαση σε ονόματα χρηστών, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαγγέλματα, φύλο και ηλικία χωρίς άδεια.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα προσωπικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν κακόβουλα και πως αυτός ήταν ο λόγος που δεν ενημέρωσε νωρίτερα το κοινό για το σφάλμα.

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου