11 Οκτωβρίου 2018

Μεγάλη πτώση στη Wall Street, βουτιά -3,15% για Dow Jones την Τετάρτη

(upd) Ισχυρές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια και σήμερα Πέμπτη

Με μεγάλη πτώση έκλεισε την Τετάρτη το χρηματιστήριο στη Wall Street της Νέας Υόρκης, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 9 μηνών. Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, ενώ την ανησυχία των επενδυτών ενέτεινε η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα:

Βαριές απώλειες την Τετάρτη


Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε την Τετάρτη με πτώση 831,83 μονάδων (-3,15%), στις 25.598,74 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 315,97 μονάδες (-4,08%), στις 7.422,05 μονάδες. Ανάμεσα στις εταιρείες με τις μεγαλύτερες απώλειες ξεχωρίζει η Amazon (-6.2%) και η Netflix (-8,4%). H Facebook και η Apple έκλεισαν με απώλειες άνω του 4% η καθεμία. 


Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 94,66 μονάδων (-3,29%), στις 2.785,68 μονάδες. 


Το επενδυτικό κλίμα διαμορφώνουν τις τελευταίες ημέρες οι κινήσεις των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία έχουν βρεθεί να κατρακυλούν καθώς οι αποδόσεις τους σκαρφαλώνουν σε υψηλά άνω των επτά ετών.

Το CNBC μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε για το sell-off που σημειώθηκε την Τετάρτη στο χρηματιστήριο, στη Γουόλ Στριτ. 


Τραμπ: "Διόρθωση" η βουτιά στη Wall Street. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε την Τετάρτη ότι το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο καταγράφεται στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ αποτελεί στην πραγματικότητα μια "διόρθωση" που αναμενόταν εδώ και καιρό, ωστόσο παράλληλα έκρινε ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, ή Fed) να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν "τρελαθεί". 

Βαριές απώλειες την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Βαριές απώλειες σημείωσαν την Τετάρτη τα χρηματιστήρια και στην Ευρώπη, που κλυδωνίζεται με τη διαφαινόμενη μετωπική σύγκρουση της Ιταλίας με την ΕΕ, με αφορμή τον προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημείωσε απώλειες 1,61% υποχωρώντας σε χαμηλό από τις 3 Απριλίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,21%, ακολουθούμενος από τον CAC 40 στο Παρίσι που κατέγραψε απώλειες 2,11%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο που υποχώρησε κατά 1,71% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο ο οποίος σημείωσε πτώση 1,27% και έφτασε σε χαμηλό εξαμήνου. 

 Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα στις 10.10.2018

Στην Αθήνα, παρά την αρχική ανοδική αντίδραση, μετά από τρεις έντονες πτωτικές συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τα κέρδη του (που ενδοσυνεδριακά έφτσαν και στο +2,7%) και έκλεισε την Τετάρτη, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με μικρές απώλειες (-0,05%) στις 625,83 μονάδες. Σημαντικές όμως ήταν τελικά οι απώλειες για τις τράπεζες, ο δείκτης των οποίων, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κέρδη μέχρι και +7,78%, τελικά έκλεισε με πτώση (-1,95%). 

Ισχυρές απώλειες και σήμερα Πέμπτη (upd2)

Στο βαθύ κόκκινο η Ασία. 


Βουτιά σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης σε κλίμα έντονης ανησυχίας και νευρικότητας μετά την κατρακύλα των δεικτών της Wall Street την προηγούμενη ημέρα.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε σε ποσοστό 3,9% διολισθαίνοντας στις 22.598,66 μονάδες, ενώ το γεν συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 3,7% και οδεύει για νέο χαμηλό 15 μηνών. Στο βαθύ κόκκινο κινούνται και τα κινεζικά χρηματιστήρια διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά πολλών ετών. Ειδικότερα, ο Shanghai Composite κατρακυλά 4,3% στις 2.607,44, ενώ ο Shenzhen Composite χάνει πάνω από 5%.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν χάνει 6,3% και υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2017. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί σε ποσοστό 3,6%.


Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη και την Πέμπτη.

Έντονα πτωτικές τάσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εξαίρεση την Αθήνα. Ειδικότερα:

Στην Ευρώπη, βαριές απώλειες 1,5% κατέγραψε ο γερμανικός DAX, διολισθαίνοντας στις 11.539 μονάδες. 
Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησαν κατά 1,9%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 εμφάνισε απώλειες 1,7%, ενώ πτωτικά κατά 1,8% κινήθηκε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 2%. 

Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα στις 11.10.2018

Στην Αθήνα. Θετικό φίνις επιφύλασσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σπάζοντας το τετραήμερο πτωτικό σερί με τη βοήθεια των... τραπεζών. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 626,86 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ του -2,45% και του +0,71%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σήμερα Πέμπτη με σημαντικά κέρδη +2,20% στις 487,24 μονάδες, από το -3,86% ενδοσυνεδριακά!

Έντονα πτωτικές τάσεις και στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη

Έντονα πτωτικές τάσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επικράτησαν στη Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να σημειώνει «βουτιά» σχεδόν 1.400 μονάδων μέσα σε δύο ημέρες.
Ο Dow Jones κατέγραψε την Πέμπτη απώλειες 2,1% (546 μονάδων), υποχωρώντας στις 25.053 μονάδες. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1.377 μονάδων.
Την ίδια ώρα, απώλειες 2,1% κατέγραψε και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, διολισθαίνοντας στις 2.728 μονάδες αφού παρουσίασε επίσης έντονες διακυμάνσεις. Αυτή ήταν η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον S&P 500.
Απώλειες 1,3% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, φτάνοντας στις 7.728 μονάδες.

Το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων: Από τον εμπορικό πόλεμο έως τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και από τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε αυστηρή νομισματική πολιτική έως τις προειδοποιήσεις για φούσκα στις τεχνολογικές μετοχές.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου