9 Οκτωβρίου 2018

Σε Ελληνα ερευνητή το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας

Στην κορυφή των πιο καινοτόμων επιχειρηματικών projects της Ευρώπης σκαρφάλωσε η εφεύρεση του Ελληνα ερευνητή Ιωάννη Ταρνανά (στη φωτο αριστερά, στο κέντρο) στο πλαίσιο των βραβείων που απένειμε στη Βουδαπέστη το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ).

Η ελληνικής έμπνευσης Αltoida αποτελεί μία εφαρμογή η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα των χρηστών σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, με στόχο να διαγνώσει εάν κάποιος από αυτούς ενδέχεται να παρουσιάσει Αλτσχάιμερ μέσα σε έξι χρόνια.

Μάλιστα, η υπηρεσία αποτελεί μία από τις πρώτες επικυρωμένες λύσεις που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ για άτομα άνω των 50 ετών. Το όνομα του project συνιστά «συνδυασμό» του γερμανικού alter που σημαίνει ηλικία και του αρχαίου οίδα που σημαίνει «γνωρίζω» (γνωρίζω την ηλικία μου), ενώ αποτελεί spin-off από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Εκτός από τον ίδιο, θερμά σχόλια έλαβε και ο έτερος Ελληνας καθηγητής Γιάννης Ποντίκης, ο οποίος με το project του recover κατόρθωσε να εξασφαλίσει μία θέση στον τελικό της διοργάνωσης μεταξύ άλλων 38 υποψηφίων, διεκδικώντας το ίδιο έπαθλο (ΕΙΤ Ιnnovators Awards).

Ο κ. Ποντίκης και ο κ. Ταρνανάς, όμως, αποτελούν δύο περιπτώσεις νέων που επιλέγουν να αναπτύξουν τα προϊόντα τους και την τεχνογνωσία τους στο εξωτερικό. Ο λόγος; Το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας φαίνεται να δρα για αυτούς αποτρεπτικά, γεγονός που ενδέχεται να εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη των προϊόντων τους. Η έδρα της Altoida που εκπροσωπεί ο κ. Ταρνανάς βρίσκεται την Ελβετία, ενώ το Recover του κ. Ποντίκη στο Βέλγιο. 

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) 
(κάποια στοιχεία από την ιστοσελίδα του):

Ρόλος: προώθηση της καινοτομίας στις χώρες της ΕΕ
Διευθυντής: Martin Kern
Έτος ίδρυσης: 2008. 
Αριθμός υπαλλήλων: 49
Έδρα: Βουδαπέστη (Ουγγαρία). 
Ιστότοπος: EIT

Το EIT βοηθά τις επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.

Το EIT συμβάλλει στην ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να καινοτομεί, να αντεπεξέρχεται στον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και, με τον τρόπο αυτό, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και πλούτο.

Φέρνει σε επαφή τους 3 βασικούς παίκτες στον τομέα της καινοτομίας – τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την έρευνα – με στόχο τη δημιουργία δυναμικών, πολυκρατικών συμπράξεων, γνωστών με την ονομασία Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας (ΚΓΚ), οι οποίες:
  • αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες
  • δημιουργούν νέες επιχειρήσεις
  • εκπαιδεύουν μια νέα γενιά επιχειρηματιών.
Χάρη στη στενή συνεργασία τους στο πλαίσιο αυτών των συμπράξεων, κορυφαίες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα βρίσκουν πιο αποτελεσματικές και καινοτόμες λύσεις για την Ευρώπη.

Πηγές: 
kathimerini.gr και europa.eu/eit






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου