5 Ιανουαρίου 2020

Έχει η Ελλάδα σταθερή υπερκομματική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία;

Διαθέτει η Ελλάδα σταθερή μακροπρόθεσμη, υπερκομματική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκικές βλέψεις και προκλήσεις;
Ν. Δένδιας στην «Καθημερινή»: Υπάρχει υπερκομματική προσέγγιση ως προς τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής μας πολιτικής.
Αλέξης Τσίπρας στο «Βήμα της Κυριακής»: Να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία».


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Να αδράξει την ευκαιρία η οποία ανοίγεται από την επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων που ξεκινά σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας τις αμέσως επόμενες ημέρες ζητεί από την Αγκυρα ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις αποτελούν έναν χρήσιμο δίαυλο ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί, ωστόσο τονίζει ότι το κλίμα είναι βεβαρημένο.

"Οι θέσεις μας έχουν τύχει δημόσιας στήριξης από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και από χώρες του Κόλπου, μεταξύ άλλων. Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αυτό ακριβώς τονίζουμε στους συμμάχους και εταίρους μας, με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Αντιθέτως, οι τουρκικές θέσεις έχουν τύχει απόλυτης καταδίκης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τις τοποθετεί εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου" τονίζει ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών «υπάρχουν πιθανότητες» οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν αυξημένη σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, τονίζει ακόμα, θα προασπίσει την εθνική κυριαρχία της «με όλες τις δυνάμεις και όλα τα νόμιμα μέσα». 


Στο ερώτημα αν η Ελλάδα "πέρα από τη σταθερή προσπάθεια περιορισμού των τουρκικών βλέψεων, διαθέτει μακροπρόθεσμη, υπερκομματική εξωτερική πολιτική;" ο κ. Δένδιας απαντάει ως εξής:
 
"Σας προσκαλώ να διερωτηθείτε, παρά τα όσα έχουν από καιρού εις καιρόν ακουστεί σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και της Ελλάδας, τελικά ποια είναι τα επιτεύγματα εκάστης; Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς μάλιστα να επιλυθεί προηγουμένως το Κυπριακό συνιστά μια κορυφαία επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Παράλληλα, η χώρα μας έχει αναδειχθεί ως αδιαμφισβήτητος πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, ένας αξιόπιστος εταίρος στη διεθνή κοινότητα των κρατών. Εργάζεται ενεργά και μεθοδικά για την επίτευξη όρων ευημερίας, ανάπτυξης και περιφερειακής σταθερότητας. Γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς μας εταίρους. 
Αντιθέτως, η Τουρκία η οποία επεδίωκε «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», έχει δημιουργήσει προβλήματα με όλους τους γείτονές της ανεξαιρέτως.
Η Ελλάδα εξέρχεται από μια πολύ σημαντική κρίση και επανέρχεται στο διεθνές στερέωμα με αυτοπεποίθηση, διαμορφώνει ένα νέο εθνικό όραμα και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της ως μέλος του στενού πυρήνα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Με χαρά, δε, διαπιστώνω ότι, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές, υπάρχει υπερκομματική προσέγγιση ως προς τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής μας πολιτικής. Και αυτό είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί προκειμένου να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η πατρίδα μας, με διάθεση συναίνεσης και πνεύμα εθνικής ομοψυχίας".

Ο 
πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής γραμμής στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" και επαναλαμβάνει με κατηγορηματικότητα: "στα εθνικά θέματα δε θα κάνω όσα έκανε ο κος Μητσοτάκης σε εμένα. Δε θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και της πατριδοκαπηλίας. Όπου χρειάζεται συναίνεση θα τη δώσουμε. Όπου χρειάζεται κριτική, θα είναι εποικοδομητική". 


"Να επισπεύσει, ο κος Μητσοτάκης, την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία" προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζει ανησυχητικές τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και προσθέτει: "Η εκπεφρασμένη κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας είναι σαφής: η χώρα μας δεν θα ανεχθεί οιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι μέρος μιας κοινής εθνικής στρατηγικής είναι η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων".

Υπογραμμίζει, ο κ.Τσίπρας, την ανάγκη για "εθνική στρατηγική που να βασίζεται σε ένα στέρεο πλαίσιο θεσμικά, διπλωματικά και αμυντικά" και συμπυκνώνει: "Ως πατριωτική δύναμη ευθύνης στηρίζουμε κάθε καθαρή και συγκροτημένη προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάθε προσπάθεια για εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τη διεθνοποίηση της καταγγελίας της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, τους ανοιχτούς διαύλους με την γείτονα, τον διάλογο για ΜΟΕΑ, καθώς και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών και - αν αποτύχουν - προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Την ίδια στιγμή, όμως, περιμένουμε ξεκάθαρα βήματα από την Κυβέρνηση στην κατεύθυνση μιας σοβαρής εθνικής στρατηγικής".

Αναφερόμενος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ αναφέρει: "Η πολυεπίπεδη αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αποτέλεσε στρατηγική επιλογή μας στη βάση της σύγκλισης των συμφερόντων μας σε μια σειρά από τομείς. Θεωρώ λάθος το ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει. Και η ελληνική πλευρά οφείλει να πιέσει για να το ξεκαθαρίσει".

Πηγές:
Για συνέντευξη Δένδια kathimerini.gr
Για συνέντευξη Τσίπρα tovima.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου