2 Ιανουαρίου 2020

Υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed

(upd) «Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική». Πολιτικοί αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed αποτελεί κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου, που στην ουσία σηματοδοτεί την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. 

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας.

H Διακρατική Συμφωνία για τον East Med, υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα. Οι υπογραφές έπεσαν παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. 



Λίγο νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αγωγό EastΜed «Σημαντικό ενεργειακό έργο, το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο». Για «συμμαχία μεγάλης σημασίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στην επικείμενη υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε έμμεση αναφορά του στον EastMed δήλωσε την Τετάρτη στο πρακτορείο Anadolu: «Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε». Και πρόσθεσε: «Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας». 



Κοινή δήλωση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη - Νετανιάχου: 
Απειλή για τη σταθερότητα η απόφαση της Τουρκίας για τη Λιβύη 

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, και προσθέτουν:

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη λιβυκή σύγκρουση».

«Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Αγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης», καταλήγουν στη δήλωσή τους.



Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed

Σχετικά με τον αγωγό EastMed, η Deutsche Welle, λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας, σημείωνε: 

Πέφτουν στην Αθήνα οι υπογραφές για τον EastMed

Πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο εκτιμούν ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου, που στην ουσία σηματοδοτεί την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Στην πολιτική και διπλωματική σημασία της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την πρωινή συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις δηλώσεις του, λίγες ώρες πριν την τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε το γεγονός ιστορικό, λέγοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θέτει τις βάσεις για συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στην περιοχή. Τη συμφωνία θα υπογράψουν, στις 18:30 στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο ομόλογός τους από το Ισραήλ, Yuval Steinitz στην παρουσία των ηγετών των τριών χωρών.



Κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο

Θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού 

Πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο πάντως, εκτιμούν ότι για την ώρα η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μία κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της ανατολικής μεσογείου, η οποία στην ουσία σηματοδοτεί την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη πράξη για τον EastMed θα παιχτεί μετά το 2022, αφού της σημερινής υπογραφής θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία. Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου. 

Ακιντζί: «Δεν βοηθά το Κυπριακό» 

Την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed σχολίασε με γραπτή ανακοίνωση ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Μίλησε για ένα έργο το οποίο προσπαθεί να διατηρηθεί στην ημερήσια διάταξη παρά τις αντίθετες απόψεις των εμπειρογνωμόνων και τόνισε ότι είναι αδύνατος ο αποκλεισμός της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων από την ενεργειακή εξίσωση. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου