10 Σεπτεμβρίου 2020

Η φωτιά στη Μόρια

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις. 
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως καταγγέλλεται, φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. 

Το φως της ημέρας την Τετάρτη δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού - «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που για ώρες συνέχιζε να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης. 

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης, όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. 

Το απόγευμα της Τετάρτης η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και άρχισε από την ίδια ημέρα. 

Δύο νέα μέτωπα πυρκαγιάς στο ΚΥΤ της Μόριας. Δυο μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν την Τετάρτη, αμέσως μόλις σκοτείνιασε, στα τμήματα του καταυλισμού του ΚΥΤ της Μόριας που δεν είχαν καεί τα χαράματα της ίδιας ημέρας. Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα, εγκατέλειψαν τις σκηνές τους για να προστεθούν και αυτοί στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από την προηγούμενη ημέρα κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

Διαδηλώσεις για τη Μόρια σε δεκάδες γερμανικές πόλεις  

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. Χιλιάδες άτομα ακολούθησαν την πρόσκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, όπου στην πλατεία μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, κυρίως νέοι. Τα αιτήματά τους ήταν η εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και ή άμεση υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ. 

«Έχουμε χώρο» ήταν το κεντρικό σύνθημα. Άλλα συνθήματα σε αφίσες και πανό ήταν «Shame on you EU» (Ντροπή σου ΕΕ) ή ακόμη «Moria evakuieren» (Να εκκενωθεί η Μόρια). Αρκετοί ομιλητές επεσήμαναν ότι η εκκένωση του καταυλισμού επιβαλλόταν και πριν από την καταστροφή του, δεδομένου ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν απαράδεκτες.

Στο στόχαστρο της κριτικής των διαδηλωτών βρέθηκε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεέχοφερ. Ομιλητές της συγκέντρωσης 
στο Βερολίνο καταδίκασαν την αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Δεκάδες πόλεις αλλά και μια σειρά γερμανικών κρατιδίων έχουν δηλώσει την προθυμία να τους δεχτούν. Μέχρι στιγμής πάντως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά με εξαίρεση 400 περίπου ανηλίκων. Κατά την άποψή της, το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση».

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr , Deutsche Welle

1 σχόλιο:

  1. Πέντε συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Μόρια. Τη σύλληψη πέντε ατόμων για τον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη από τη Λέσβο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ, όπως ανέφερε, αναζητείται ακόμη ένα άτομο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Αφγανούς, δύο εκ των οποίων ασυνόδευτοι ανήλικοι, με τον έναν εξ αυτών μάλιστα να εντοπίζεται σε δομή στην Πιερία, όπου είχε μεταφερθεί την επομένη της πυρκαγιάς. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή