30 Σεπτεμβρίου 2020

Ντιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν: Σε τεταμένο κλίμα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς

Στο πρώτο ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων τ
ο κλίμα ήταν πολύ τεταμένο, με τους δύο εβδομηντάρηδες να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει «ίχνος ευφυίας», ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τον ένοικο του Λευκού Οίκου «ψεύτη», «κλόουν», «ρατσιστή» και το «κανίς» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν «μήνες», εξαιτίας των επιστολικών ψήφων, υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα γίνει νοθεία, εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Στη συνέχεια, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πράξει το ίδιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Δημοκρατικό αντίπαλό του πως είναι «μαριονέτα» της «ριζοσπαστικής αριστεράς», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω του». «Η ριζοσπαστική αριστερά σε χειραγωγεί σαν μαριονέτα», είπε. Υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο. «Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε.

Ο Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί «θα επανενταχθούμε στη συμφωνία του Παρισιού» για το κλίμα, παρουσιάζοντας παράλληλα διαστάσεις του σχεδίου του για την οικοδόμηση κτιρίων φιλικότερων προς το περιβάλλον και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το σχέδιο αυτό «όχι μόνο δεν θα κοστίσει σε κόσμο τη δουλειά του, αλλά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του άλλοτε αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μπουρίσμα, ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε τεκμήριο διαφθοράς.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν, «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό» στην εταιρεία αυτή, είπε και κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αρχηγό του κράτους Ντόναλντ Τραμπ πως είναι «το κανίς» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται αμερικανοί στρατιώτες» στο Αφγανιστάν, υποστήριξε. 


Οι δύο υποψήφιοι διέκοψαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο, αναγκάζοντας εντέλει τον συντονιστή να επέμβει ανεβάζοντας πολύ τον τόνο της φωνής του.

«Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική, έλα τώρα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, εμφανώς απαυδισμένος διότι ο μεγιστάνας τον διέκοπτε συνεχώς. «Τα έκανε θάλασσα», είπε μερικά λεπτά αργότερα ο πρώην αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία και ειδικότερα στη βιομηχανία. «Έκανε ελάχιστα», επέμεινε ο Μπάιντεν.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές (το 69%) αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά «αρνητικό» τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση. Σύμφωνα με αυτή τη στιγμιαία δημοσκόπηση, το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής αυτής της πρώτης αναμέτρησης ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε αντιθέτως πως κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε καθαρά κανείς.

Τελικά, το χθεσινό debate μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν ήταν ένα από χειρότερα πολιτικά γεγονότα που έχουμε ζήσει. Προκαλεί απορίες και θυμό το πως η χώρα που υποτίθεται ότι ηγείται της Δύσης κατέληξε σε έναν Πρόεδρο που δεν σέβεται κανέναν απολύτως θεσμό και δεν έχει κανένα φραγμό. Και από την άλλη πλευρά σε έναν 70ρη κουρασμένο πολιτικό χωρίς όραμα.

Πριν από το ντιμπέιτ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση για το 2019, χειρονομία που έμοιαζε περισσότερο με ντιρέκτ εναντίον του προέδρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για τα φορολογικά και τα χρέη του.

Προβλέπονται άλλα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία, την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι (Φλόριντα) και στο Νάσβιλ (Τενεσί).

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου