24 Σεπτεμβρίου 2020

Αποστάσεις Τσακαλώτου από Τσίπρα για τα περί «πολιτικού απατεώνα»

Την διαφοροποίησή του από τον Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά τη φράση «πολιτικός απατεώνας» που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «tvxs». «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες» αναφέρει ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κείμενό του, επισημαίνοντας ότι 
«αυτό το είδος αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες». 

Το σχετικό απόσπασμα από το άρθρο (δημοσιεύτηκε χθες) του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο tvxs.gr:

«Περί απάτης και απατεώνων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τα τελευταία τριάντα χρόνια νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, πολιτικοί, στοχαστές, τραπεζίτες και άλλοι πολλοί υπόσχονται ότι το πρόγραμμα τους – φιλελευθεροποίηση και απορρύθμιση των αγορών, χειραφέτηση της επιχειρηματικότητας, μικρότερο κράτος κλπ – θα οδηγήσει σε ευημερία για όλους, αν και όχι στο ίδιο βαθμό για όλους. Και συνεχώς διαψεύδονται οι προσδοκίες με όρους ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας για τους πολλούς, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η θέση των πιο ισχυρών οικονομικών παραγόντων.

Μετά από τόσες διαψεύσεις μπορούμε να μιλάμε για απάτη από τη μεριά των υποστηρικτών του όλου εγχειρήματος; Ίσως. Μπορούμε να μιλάμε για απατεώνες; Πιο δύσκολη ερώτηση.

(...) Μια κρίσιμη μάζα νεοφιλελεύθερων κοινωνικών επιστημόνων πραγματικά πιστεύουν στις θεωρίες τους - βέβαια άλλοι είναι πιο κυνικοί ή απλώς πάνε με το ρεύμα για να βολευτούν επαγγελματικά. Το ίδιο ισχύει με τους πολιτικούς.

Με αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική.

Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων της εκκλησίας και των πολιτικών κόμματων, αποτελούν πολύ σκληρά καρύδια και χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης»

Όταν ο Τσίπρας αποκάλεσε «πολιτικό απατεώνα» τον πρωθυπουργό

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκαλέσει δύο φορές «πολιτικό απατεώνα» τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την efsyn.gr.

Αρχικά στην Ολομέλεια όταν ανέφερε: «ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει στη χώρα είστε εσείς που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη ισχυρή και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Να τελειώνουν τα αστεία, να τελειώνει αυτό το παραμύθι».

Το επανέλαβε και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη Θεσσαλονίκη αναφέροντας: «Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του. Δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας. Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δις. ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Σχόλιο Νέας Δημοκρατίας

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά και τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη (χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «άπατρη και διεθνιστή», στο πλαίσιο τοποθέτησής της για τα ελληνοτουρκικά), αναφέρει: 

«Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από την απαράδεκτη κα Τζάκρη. Ο κ. Τσακαλώτος παίρνει αποστάσεις από την χυδαία κεντρική γραμμή του κόμματος για πολιτικούς απατεώνες. Η Νεολαία τους παίρνει αποστάσεις από τη χρήση μάσκας στα σχολεία, στηρίζοντας τις καταλήψεις! Ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερά θεατής και η απόσταση που τους χωρίζει από τη σοβαρότητα, δυστυχώς για τη χώρα, μεγαλώνει».

Απάντηση Πολάκη σε Τσακαλώτο:

Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απάντησε μέσω Facebook ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του (τα όποια σχόλια περιττεύουν) αναφέρει:
«Παυλος Πολακης
ΕΥΚΛΕΙΔΗ: ειδα την ανάρτηση σου .
Στις φωτό μετά από αυτήν θα δεις, μόνο τις τελευταίες 5-6 μέρες ,μερικά ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ που πρέπει ,κατά τη γνώμη μου να τους το ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ!!» 

Μηχανισμό κυρώσεων εισηγείται ο Τσίπρας μετά τις αιχμές Τσακαλώτου

Την όχλησή του για τη χθεσινή διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου εκδήλωσε σύμφωνα με την kathimerini.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το πρωί στο διευρυμένο Πολιτικό Κέντρο του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «λάθη επικοινωνίας που θολώνουν το στίγμα και τις συλλογικές μας αποφάσεις» και που παράλληλα δίνουν, όπως πρόσθεσε, «ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα». Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε ένα πλαίσιο αυξημένης επιτήρησης του δημοσίου λόγου του κόμματος εισηγούμενος τη σύσταση επιτροπής δεοντολογίας με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων.

«Οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις. Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά».

Πηγές: Στοιχεία από: tvxs.gr , efsyn.gr , facebook.com , 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου