17 Σεπτεμβρίου 2020

Εκδοση πράσινων ομολόγων 225 δις ευρώ από την Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε χθες ότι η Ε.Ε. θα εκδώσει πράσινα ομόλογα, συνολικού ύψους 225 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το σύνολο των πράσινων χρεογράφων που είχαν εκδοθεί παγκοσμίως το 2019.

Τα πράσινα ομόλογα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνολικού πακέτου διάσωσης των 750 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναδεικνύοντας την Ευρώπη στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινου χρέους στον κόσμο, υποσκελίζοντας τη Γαλλία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφές εντός της Ε.Ε. για τα πράσινα ομόλογα και αυτό σημαίνει ότι ορισμένα προγράμματα μπορεί να χαρακτηρίζονται «πράσινα», αλλά τελικά καταλήγουν να στηρίζουν σιδηροδρομικά και ενεργειακά δίκτυα. 


Η πρόεδρος της Κομισιόν στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, πρότεινε επίσης την αυστηροποίηση των στόχων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, έναντι του υφιστάμενου στόχου για μείωση κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν τον έναν πυλώνα προς τη μετάβαση προς οικονομίες με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην ψηφιακή επανάσταση. «Πρόκειται για τη στιγμή της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι οι προτάσεις θα διχάσουν τις χώρες-μέλη, καθώς οι στόχοι προϋποθέτουν μεγάλες επενδύσεις σε μεταφορές, βαριά βιομηχανία και ενέργεια, ενώ οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.

Παράλληλα, η κ. φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία, ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να ανταγωνισθεί την Κίνα και τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. θα επενδύσει το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ψηφιακά projects.

Πηγές: kathimerini.com.cy , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου