29 Σεπτεμβρίου 2020

Πομπέο: Μόνιμα στην Σούδα το πολεμικό πλοίο Hershel «Woody» Williams

«Πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή αποκάλεσε ο Μάικ Πομπεο την χώρα μας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ. «Είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου “USS Hershel «Woody» Williams” στη βάση» είπε. Ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την φιλοξενία του επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο απόγειό τους», όπως ανέφερε. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι συζητήσε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι». Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πομπέο (τηρώντας αποστάσεις) ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο». 


Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα της διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τώρα πια ήρθε η ώρα της διπλωματίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μετά τη διευρυμένη συνάντηση που είχαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» σημείωσε. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας (
Ελλάδας και ΗΠΑ) μαζί όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός. «Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία» πρόσθεσε. 

Μητσοτάκης - Πομπέο στην Αρχαία Άπτερα, νοτιοανατολικά του Κόλπου της Σούδας

Τουρκικές συστάσεις προς ΗΠΑ και απειλές προς Ελλάδα 

Με απειλές προς την Ελλάδα και συστάσεις προς τις ΗΠΑ ήρθε η πρώτη δημόσια αντίδραση της Αγκυρας στην επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας. Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε ότι «δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα καθώς και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ» σημείωσε.

Στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ελλάδας και αφού περιέγραψε την Τουρκία ως «χώρα διαβουλεύσεων», προσέθεσε: «Αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί. Αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο». 


ΝΥΤ και Washington Post αποτιμούν την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα
(από kathimerini.gr) 

Στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και στους συμβολισμούς για την ευρύτερη περιοχή, αναφέρονται οι δημοσιογράφοι των New York Times και της Washington Post, αποτιμώντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στη χώρα.

Όπως ανεφέρει η Λάρα Τζέικς των ΝΥΤ, ο Πομπέο ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως συμβολική επίδειξη υποστήριξης προς την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια, το πλοίο αυτό δεν αποτελεί ένα «μέσο» που θα μπορέσει να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο στέλνει ένα συμβολικό μήνυμα στην Τουρκία για την αυξανόμενη ενόχληση της Ουάσιγκτον από της ενέργειες της Άγκυρας. 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρεται στην ανταπόκριση, κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και επεκτατική πολιτική, την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μία άβολη θέση. «Όχι μόνο εξαιτίας των κινδύνων από τη σύγκρουση δύο χωρών – μελών στο ΝΑΤΟ, αλλά και από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ έχει ως βασική προτεραιότητα τη συμμαχία με την Τουρκία, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη Συρία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ διαθέτουν και μια τεράστια αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα».

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, οι ΗΠΑ δεν επιχείρησαν επισήμως να μεσολαβήσουν στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με τον ρόλο αυτό να περνά στα χέρια της Γερμανίας, ενώ και ο ίδιος ο Πομπέο εξέφρασε την υποστήριξή του στο διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Από την πλευρά της η δημοσιογράφος της Washington Post, Κάρολ Μορέλο, ανέφερε πως η επίσκεψη Πομπέο καταδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως προμαχώνα οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε μια ταραχώδη περιοχή. «Αφού πέρασε τη νύχτα στο οικογενειακό σπίτι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Πομπέο περιόδευσε στη στρατιωτική βάση της Σούδας και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πυλώνα για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενη στον μόνιμο ελλιμενισμό του USS Hershel «Woody» Williams η δημοσιογράφος της WP ανέφερε πως αποτελεί μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού.

Όπως τονίστηκε, αυτές οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν την εντυπωσιακή στροφή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και την αλλαγή της αντι-αμερικανικής ρητορικής. «Το συναίσθημα προήλθε αρχικά από την αμερικανική υποστήριξη στη στρατιωτική χούντα και αργότερα τροφοδοτήθηκε από τη λαϊκή οργή για την εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία».

Τέλος, γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Πομπέο στην ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς, όπου «πήρε το όνομά της από τη ναυμαχία στην οποία το ναυτικό της Αθήνας νίκησε τους Πέρσες πριν από 2500 χρόνια». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως επρόκειτο για σύμπτωση, ωστόσο η Washington Post υπογραμμίζει πως αυτό έγινε την ώρα που η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, αποτελεί συχνό στόχο των βελών του Πομπέο. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου