21 Σεπτεμβρίου 2020

Βουτιά 4,3% στο Χρηματιστήριο στις 21.9.2020

Καθαρά πτωτική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, υπό το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος αλλά και του του κινδύνου αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 4,29% στις 630,32 μονάδες, ενώ o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,65% στις 1.503,98 μονάδες. Μεγαλύτρες οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη που έκλεισε με πτώση 6,25% στις 303,33 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,7 εκατ. ευρώ.

Σε έντονα αρνητικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα και οι μεγάλες διεθνείς αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Παρισιού γνώρισε τη χειρότερη συνεδρίασή του τους τελευταίους 3 μήνες με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει πτώση 3,74% και κλείνει στις 4.792 μονάδες. Στη Γερμανία, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση σήμερα, με τον Dax να χάνει 4,37% και να κλείνει στις 12,542 μονάδες.
Σε βαθύ κόκκινο κινήθηκαν και οι δείκτες στη Wall Street οι οποίοι προς το τέλος περιόρισαν τις απώλειες για να κλείσουν ο Dow Jones στο -1,84% και τις 27.147 μονάδες και ο S&P 500 στο -1,16% και τις 3.281 μονάδες.


Ένας από τους βασικούς λόγους που προκάλεσαν την σημερινή πτώση στις αγορές ήταν και οι αποκαλύψεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου. Η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, σε 88 Χώρες, στιγματίζει πέντε μεγάλες Τράπεζες, τις JP Morgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon. Οι τράπεζες αυτές κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών, ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους, ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Στο ταμπλό του ΧΑ τώρα. Aegean και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 8,60% και 8,18% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank και Motor Oil να ολοκληρώνουν στο -7,20% και -7,12% αντίστοιχα. Οι απώλειες στην Πειραιώς έφτασαν στο 6,42%, στην Eurobank στο 6,21%, με τις Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 5%. Άνω του 4% ήταν οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 3% σε Σαράντη, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΔΕΗ. Η Ελλάκτωρ έκλεισε χωρίς μεταβολή. Από την άλλη πλευρά, εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη (στο +11,88%) που αποκόμησαν τα Πλαστικά Θράκης λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου που ανακοίνωσαν σήμερα.

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου