24 Σεπτεμβρίου 2020

Κομισιόν: Νέα πρόταση για το άσυλο

Την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο με το τρίπτυχο αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στενή συνεργασία με τις τρίτες χώρες, πρότεινε η Κομισιόν. 
Από τη Deutsche Welle: 

Η νέα πρόταση που προετοιμάστηκε από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Σουηδέζα Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, θα αντικαταστήσει την προηγούμενη, η οποία βρίσκεται «μπλοκαρισμένη» στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών εδώ και τέσσερα χρόνια. Θεωρείται πολύ θετική για τις χώρες της πρώτης γραμμής και κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ειδικότερα, σε περιόδους μεταναστευτικών πιέσεων στα σύνορα που ξεφεύγουν του συνηθισμένου, οι χώρες της πρώτης γραμμής θα ενεργοποιούν το μηχανισμό αλληλεγγύης, όπου τα υπόλοιπα κράτη θα παρέχουν συνδρομή, είτε παίρνοντας ένα μέρος από τους αιτούντες άσυλο, είτε με άλλους ενεργούς τρόπους βοήθειας, πέραν των χρηματοδοτικών. Καμία χώρα δεν θα μπορεί να αρνείται τη συνδρομή.

Η πρόταση προβλέπει την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την άμεση κινητοποίηση πρόσθετων δυνάμεων από όλες τις χώρες σε περιόδο εντόνων πιέσεων. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο που δέχθηκε μεγάλες πιέσεις τον περασμένο Μάρτιο, είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα άμεσης κινητοποίησης της ΕΕ.

Συνεργασία με τρίτες χώρες

Η Κομισιόν προτείνει επίσης μια συνολική προσέγγιση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες. Μεταξύ άλλων θα στηριχθούν χρηματοδοτικά, αλλά και μέσω προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών, οι χώρες κυρίως της Αφρικής ώστε να έχουν κίνητρο να παίρνουν πίσω τους υπηκόους τους που επιχειρούν να μπουν στην κοινοτική επικράτεια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της από κοινού διαχείρισης της μετανάστευσης με τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Όπως είπε, προτείνουμε σήμερα μια ευρωπαϊκή λύση για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητά μας να διαχειριστούμε τη μετανάστευση.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η πρόταση παρέχει τα κομμάτια του παζλ που λείπουν για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη μετανάστευση. «Κανένα κράτος-μέλος δεν αντιμετωπίζει τη μετανάστευση με τον ίδιο τρόπο και οι διαφορετικές και μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι αξίζουν να αναγνωριστούν, να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν», κατέληξε.

Τέλος, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι η πρόταση προστατεύει και διασφαλίζει το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου ενώ προβλέπει σαφείς, δίκαιες και γρηγορότερες συνοριακές διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων.Προβλέπει επίσης ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες για γρήγορες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ισχυρές δράσεις για την καταπολέμηση των διακινητών.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου