12 Σεπτεμβρίου 2020

Der Spiegel: Το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Ευρώπης

Πολυσέλιδο αφιέρωμα, το οποίο υπογράφουν 16 δημοσιογράφοι για το χρονικό της προσφυγικής κρίσης και ειδικότερα στο πώς οδηγηθήκαμε στα ασφυκτικά γεμάτα προσφυγικά κέντρα των ελληνικών νησιών και τη Μόρια παρουσιάζει το περιοδικό Der Spiegel. Το αφιέρωμα παρουσιάζει μαρτυρίες προσφύγων και αναφέρεται σε βασικά στατιστικά στοιχεία της προσφυγικής κρίσης, ενώ καταγράφει και απόψεις πολιτικών, εξηγώντας πώς και γιατί φτάσαμε στην καταστροφή της Μόριας. Από τη 
Deutsche Welle: 

Το Der Spiegel αφιερώνει επίσης το κύριο άρθρο του στη Μόρια με τίτλο «Ηθική χρεοκοπία» σχολιάζοντας: 

«Μόρια. Μια τόσο μικρή λέξη. Πέντε γράμματα που έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν το αυτοείδωλο των Ευρωπαίων. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, το αυτοείδωλο εκείνων των Ευρωπαίων που ταυτίζονται με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) 

Όταν ξέσπασε η φωτιά στη Μόρια, στα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, άνθρωποι μέσα στον πανικό φώναζαν "Βye bye Moria!". Ας ελπίσουμε ότι είχαν δίκιο. Το προσφυγικό κέντρο με τις επαίσχυντες συνθήκες πρέπει να εξαφανιστεί. Όχι μόνο γιατί οι αιτούντες άσυλο ζουν εκεί υπό άθλιες συνθήκες κι επειδή η Μόρια αποτελεί ηθική χρεοκοπία. Αλλά και για το συμφέρον των Ευρωπαίων. Πώς θα παρουσιάζεται μελλοντικά ως δύναμη στη διεθνή σκηνή η ΕΕ; (...) 

Βye bye Moria!

Κάθε αυταρχικός ηγέτης θα μπορούσε να πει: φροντίστε αρχικά εσείς να έχουν νερό και ηλεκτρικό στα παιδιά που ζουν σε σκηνές! Αν η Ευρώπη θέλει να διαδραματίσει διεθνώς ηγετικό ρόλο, δεν πρέπει να χάσει την ηθική αξιοπιστία της (…) 

Eπιπλέον η ΕΕ χρειάζεται επιτέλους μια συνεκτική πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Γιατί όσο υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια, κι άλλοι άνθρωποι θα προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη (…) 

Την επόμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν θέλει επιτέλους να παρουσιάσει μια πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι θα έχει επιτυχία. Στο πεδίο αυτό η ΕΕ δεν φημίζεται για τις αλληλέγγυες λύσεις. Ένα είναι όμως σίγουρο: το σύστημα δεν μπορεί να παραμείνει τόσο απάνθρωπο όσο είναι σήμερα».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου