13 Σεπτεμβρίου 2020

Σκίτσα: Με μάσκα στο σχολείο

Τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτέμβρη, οι μαθητές επιστρέφουν με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα, που θα φορούν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός, καθώς και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και
μείωσης της διασποράς του.
Εδώ, σε 7 σχετικά σκίτσα.

Επάνω αριστερά: Ο μαθητής με την μάσκα και ο κορωνοϊός με την "μακάβρια" τσάντα. Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου (7.9.2020).

Κάποια ακόμη σκίτσα:

Η μάσκα κρύβει τα χαρακτηριστικά, κάτι που ο κάθε Μπόμπος μπορεί να εκμεταλλευτεί! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (25.8.2020): 

Το πρόβλημα. Σκίτσο του Δημήτρη Γρωργοπάλη στο Realnews (30.8.2020). Λύστε το πρόβλημα με την απλή μέθοδο των τριών (Κυριάκου, Κεραμέως, Κικίλια) σημειώνει ο σκιτσογράφος: 
 

Για τη δόμηση ισχυρού βιογραφικού! Σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη (8.9.2020): 

Όταν ο μαθητής ή φοιτητής σκέφτεται ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι η "μάσκα" της ανεργίας... Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου στην Εφ.Συν (10.9.2020):

Η εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και το σχολείο. Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου (11.9.2020). 

Και η λύση για τους αρνητές της μάσκας. Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή» (13.9.2020): 

Τι θα ισχύει για τη χρήση μάσκας, τις μαθητικές εκδρομές και εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (που δημοσιεύθηκε στις 9.9.2020) η χρήση μη ιατρικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις: 
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, 
β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, 
γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών. 
Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και της γυμναστικής. 

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία. Εφ’ όσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. 

Σε ό,τι αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες στις σχολικές καντίνες, η ΚΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση μη τήρησης αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, το πρόστιμο και ο χρόνος αναστολής λειτουργίας διπλασιάζονται. 

Επιπλέον, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Υπεύθυνοι για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των μέτρων προστασίας θα είναι ο Διευθυντής/ Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας καθώς και ο Σύλλογος Διδασκόντων. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου