14 Σεπτεμβρίου 2020

Βοηθάει ο καφές να συνέλθει κάποιος από μεθύσι;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η καφεΐνη έχει την ικανότητα να «ακυρώσει» τις επιπτώσεις του αλκοόλ, ωστόσο αυτό εκτιμάται πως δεν είναι εντελώς αλήθεια.

Σύμφωνα με το BBC, όταν το αλκοόλ στο αίμα κάποιου βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, ο ίδιος νιώθει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για περίπου μιάμιση ώρα.

Ακολουθεί μία περίοδος κόπωσης, όπου η καφεΐνη μπορεί πράγματι να βοηθήσει, καταπολεμώντας την κούραση που φέρνει σταδιακά το αλκοόλ. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί επίσης γιατί αρκετοί αναζητούν έναν καφέ μετά από το φαγητό.

Ωστόσο, το να βρίσκεται κανείς σε εγρήγορση, δεν σημαίνει ότι έχει συνέλθει από το μεθύσι, καθώς συχνά δεν διαθέτει πνευματική διαύγεια μέχρι να μεταβολιστεί πλήρως το αλκοόλ από το ήπαρ.

Ο καφές δεν επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Τουναντίον, έρευνα που επικαλείται το BBC εκτιμά ότι η μίξη αλκοόλ με καφεΐνη μπορεί να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ατυχήματα και τραυματισμούς.

Παράλληλα, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, κάνοντας κάποιον να σκεφτεί ότι είναι νηφάλιος, χωρίς κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Η καλύτερη λύση, συνεπώς, για να συνέλθει κάποιος, ίσως είναι λίγος ύπνος, καταλήγει το βρετανικό δίκτυο.

Πηγές: BBC, naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου