30 Σεπτεμβρίου 2020

Covid19: Το χρονικό της μάχης του πλανήτη κατά της πανδημίας

Από την πρώτη του εμφάνιση σε μία υπαίθρια αγορά στη Γουχάν της Κίνας, ο Covid-19 εξαπλώθηκε σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη σε λιγότερο από εννέα μήνες. Έκλεισε επιχειρήσεις και σχολεία, ανέτρεψε την καθημερινότητά μας, αποκάλυψε κενά και ελλείψεις ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, πάγωσε την παγκόσμια οικονομία και μόλυνε περισσότερους από 33 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό υπερβαίνει πλέον το ένα εκατομμύριο. Πώς φτάσαμε έως εδώ; 

Αξίζει να θυμηθούμε τις ημερομηνίες-σταθμούς στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας. Από την "Καθημερινή":

31/12/2019: Η Κίνα ειδοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 27 περιπτώσεις «ιογενούς πνευμονίας» στη Γουχάν. Οι αρχές κλείνουν την υπαίθρια αγορά της Γουχάν την επομένη, καθώς ανακαλύπτουν ότι ορισμένοι από τους ασθενείς εργάζονταν εκεί.

11/01/2020: Ένας 61χρονος Κινέζος χάνει τη μάχη με τον νέο ιό. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος. Τα προκαταρκτικά εργαστηριακά τεστ δείχνουν ότι πρόκειται για έναν νέο κορωνοϊό.

13/01: Μία Κινέζα μπαίνει σε καραντίνα στην Ταϊλάνδη, στην πρώτη περίπτωση εκτός Κίνας.

15/01: Η Ιαπωνία επιβεβαιώνει το πρώτο της κρούσμα.

20/01: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ανακοινώνεται και στην Νότια Κορέα.

22/01: Έκτακτη συνεδρίαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο γενικός διευθυντής ανακοινώνει ότι δεν έχουμε ακόμη να κάνουμε με έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος.

23/01: Η Κίνα αποφασίζει lockdown για εκατομμύρια ανθρώπους στη Βουχάν και την επαρχία Χουμπέι, καθώς ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 18.

24/01: Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη ανακοινώνονται στη Γαλλία.

26/01: Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ είναι πέντε άνθρωποι, που είχαν επισκεφθεί τη Γουχάν. Την επομένη εκδίδεται ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα.

30/01: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει την επιδημία κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος.

01/02: Οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, η Ρωσία και η Αυστραλία απαγορεύουν την είσοδο ξένων ταξιδιωτών, που είχαν βρεθεί πρόσφατα στην Κίνα.

02/02: Ένας 44χρονος άνδρας πεθαίνει στις Φιλιππίνες. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος εκτός Κίνας.

03/02: Οι επενδυτές «σβήνουν» 393 δις. δολάρια από τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Κίνας και τρέπονται σε μαζική φυγή από το γιουάν και τα εμπορεύματα. 

04/02: Το Χονγκ Κονγκ ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορωνοϊό. Το Μακάου κλείνει τα καζίνο. Οι American Airlines Group και United Airlines σταματούν τις πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ. 

05/02: Περίπου 3.700 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, μπαίνουν σε καραντίνα. Περισσότεροι από 700 επιβάτες είναι θετικοί στον ιό και 14 πεθαίνουν. Η καραντίνα διαρκεί σχεδόν ένα μήνα.

07/02: Πεθαίνει ο Λι Γουενλιανγκ. Ο Κινέζος οφθαλμίατρος είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που έρχεται από τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισης του κορωνοϊού στη Γουχάν, αλλά τιμωρήθηκε από τις αρχές για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Η είδηση του θανάτου προκαλεί θλίψη και οργή.

11/02: O ιός αποκτά επισήμως όνομα: SARS-CoV-2. Η νόσος που προκαλεί ονομάζεται Covid-19.

15/02: Ένας ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστος, που νοσηλευόταν στη Γαλλία, χάνει τη μάχη με τον νέο κορωνοϊό. Είναι ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη.

19/02:Αποκαλύπτεται έξαρση κρουσμάτων στην Νότια Κορέα, που συνδέεται με σέκτα.

22/02: Η Ιταλία βάζει σε καραντίνα τη Λομβαρδία και το Βένετο.

26/02: Για πρώτη φορά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος εκτός Κίνας. Η Ιταλία και το Ιράν αναδεικνύονται στο νέο επίκεντρο του ιού.

28/02: Οι αμερικανικές μετοχές έρχονται αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς φόβοι για παγκόσμια ύφεση έρχονται στο προσκήνιο. Περισσότερα από 5 τρις. δολάρια «κάνουν φτερά» από τις αγορές μετοχών διεθνώς.

01/03: Δύο θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό καταγράφονται σε γηροκομείο κοντά στο Σιάτλ- Είναι οι πρώτοι στις ΗΠΑ.

03/03: Η Fed μειώνει αιφνιδιαστικά το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης. Οι ρευστοποιήσεις στις αγορές συνεχίζονται.

06/03: Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως υπερβαίνει τους 100.000 και οι θάνατοι τους 3.400.

09/03: Η τιμή του πετρελαίου κάνει βουτιά 25%. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου του 1991.

10/03: «Ολόκληρη η Ιταλία σε αποκλεισμό» γράφει το πρωτοσέλιδο της Corriere della Sera καθώς η Ρώμη επιβάλει τους πιο αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις, που έχουν υιοθετηθεί από κράτος της Δύσης από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

11/03: O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει πανδημία. Ωστόσο τονίζει ότι το 90% των κρουσμάτων καταγράφεται σε τέσσερις μόνο χώρες.

12/03: Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς η σύζυγός του είναι θετική στον ιό.

13/03: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κηρύσσει εθνική έκτακτη ανάγκη, για να αποδεσμεύσει ομοσπονδιακούς πόρους 50 δισ. δολαρίων.

14/03: Γαλλία και Ισπανία ακολουθούν το παράδειγμα της Ιταλίας και επιβάλλουν επίσης lockdown σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Η Αυστραλία καλεί τους ξένους ταξιδιώτες στη χώρα να μείνουν σε απομόνωση. Δεκάδες χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε ξένους ταξιδιώτες για να «φρενάρουν» την εξάπλωση του ιού.

19/03: Ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία υπερβαίνει εκείνον στην Κίνα. Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 170 χώρες.

20/03: Η πολιτεία της Καλιφόρνια εκδίδει οδηγία «μένουμε σπίτι».

24/03: Το Τόκιο ανακοινώνει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και η Ινδία μπαίνει σε καραντίνα.

02/04: Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται δραματικά σε Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ.

05/04: Εισαγωγή του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στο νοσοκομείο. Παίρνει εξιτήριο στις 12 Απριλίου.

08/04: Η Γουχάν βγαίνει από την καραντίνα. Οι 11 εκατομμύρια πολίτες της μπορούν και πάλι να βγουν από το σπίτι τους. 

13/04: Μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς. Η Ισπανία πατάει το κουμπί της επανεκκίνησης στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ η Ιταλία και η Αυστρία επιτρέπουν σε κάποια καταστήματα να ανοίξουν. Τα παιδιά στη Δανία επιστρέφουν στο σχολείο. 

23/04: Οι δηλώσεις Τραμπ για τη χρήση απολυμαντικών ή υπεριώδους ακτινοβολίας ως θεραπείας κατά του νέου κορωνοϊού προκαλούν κατακραυγή.

04/05: Ο όμιλος λιανικής J. Crew Group Inc οδηγείται σε χρεοκοπία. Θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη λουκέτα ανά τις ΗΠΑ.

08/05: Ανακοινώνονται ότι η αμερικανική οικονομία έχασε 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

13/05: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο ιός ενδεχομένως να καταστεί ενδημικός όπως ο HIV και «να μην φύγει ποτέ».

14/05: Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για κρίση ψυχικής υγείας καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες απομόνωσης, φτώχειας και αγωνίας.

18/05: Ο Τραρμπ ανακοινώνει ότι λαμβάνει προληπτικά υδροξυχλωροκίνη.

29/05: Ο Τραμπ ανακοινώνει ότι διακόπτει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ, τον οποίο και κατηγορεί για «μαριονέτα της Κίνας».

08/06: Άρση όλων των περιοριστικών μέτρων- πλην των ελέγχων στα σύνορα- στη Νέα Ζηλανδία.

15/06: Ύστερα από 83 ημέρες lockdown, η Βρετανία επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων. Στην Ελλάδα ανοίγουν τα αεροδρόμια στην πρώτη κίνηση προς την επανεκκίνηση του τουρισμού.

28/06: Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως υπερβαίνει τους 500.000 και

08/07: Η Μελβούρνη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστραλία, επιστρέφει σε lockdown.

21/07: O Τραμπ ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα.

25/07: Η Βρετανία βάζει σε 14ημερη καραντίνα ταξιδιώτες από την Ισπανία. Ακολουθούν μέτρα και κατά ταξιδιωτών από άλλες χώρες.

05/08: Ο ΠΟΥ καλεί τους νέους να τηρούν με περισσότερη προσοχή τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

06/08: Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι ένα εμβόλιο ενδεχομένως να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

11/08: Η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει ένα εμβόλιο για τον Covid-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

18/08: Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 κλείνει σε νέο ρεκόρ, έχοντας ανακτήσει τις απώλειες των περασμένων μηνών.

02/09: Τα ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη επιστρέφουν σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από τον Μάρτιο.

06/09: Η AstraZeneca ανακοινώνει την αναστολή των δοκιμών του εμβολίου εξαιτίας παρενεργειών σε έναν εθελοντή. Οι δοκιμές αρχίζουν και πάλι μία εβδομάδα αργότερα.

18/09: Ελλάδα, Ισπανία, Δανία και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα.

22/09: Η Βρετανία ανακοινώνει αυστηρά μέτρα, αλλά αποφεύγει όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη προς το παρόν, να επιβάλλει νέο γενικό lockdown.

23/09: Αρχίζει δοκιμές εμβολίου μίας δόσης η Johnson & Johnson. Οι δοκιμές των Moderna, AstraZeneca, Pfizer και άλλων εταιρειών για εμβόλια που θα απαιτούν δύο δόσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

29/09: Ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο. ΗΠΑ, Βραζιλία και Ινδία μετρούν τα περισσότερα θύματα σε απόλυτους αριθμούς.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου