24 Σεπτεμβρίου 2020

Ανάρπαστες οι «πτήσεις στο πουθενά»!

Η νοσταλγία όσων έχουν συνηθίσει να πετούν με αεροπλάνο, τον ταχύτερο τρόπο μεταφοράς, λόγω των περιορισμών στις διεθνείς πτήσεις για τον κορωνοϊό οδήγησε αρκετές εταιρίες στην Ασία και την Ωκεανία στην εκτέλεση πτήσεων που απογειώνονται και προσγειώνονται στο ίδιο αεροδρόμιο, σαν μια κρουαζιέρα στον αέρα.

Μετά τις «πτήσεις στο άγνωστο» από την Singapore Airlines, μια από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, με στόχο την τόνωση της κερδοφορίας του κλάδου που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, πλέον σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν τις «πτήσεις στο πουθενά». Και είναι ανάρπαστες! 

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο που έλειψε το να πετάω, μέχρι που άκουσα τη φωνή του κυβερνήτη από το ηχείο να μας καλωσορίζει και να μας δίνει τη γνωστή αναγγελία περί ασφάλειας στη διάρκεια της πτήσης» παραδέχεται ο Νατζρί Χαρίφ, μουσικός παραγωγός σε ραδιοσταθμό του Μπρουνέι. 

Ο κ. Χαρίφ μπορεί να πέρασε από αίθουσες γεμάτες διαχωριστικά, αντισηπτικά, ανθρώπους με μάσκες όπως και ο ίδιος κλπ, αλλά λέει ότι η αίσθηση του να καθίσει στη θέση του στο αεροσκάφος και να πετάξει τον κάνει να τα ξεχνά όλα, έστω για τα 85 λεπτά της πτήσης της Royal Brunei Airlines που απογειώθηκε, έκανε μια βόλτα πάνω από τη χώρα και επέστρεψε στο ίδιο αεροδρόμιο.

Στην πτήση αυτή, που η εταιρία αποκαλεί «Τρώτε και πετάτε», προσφέρονται κανονικά γεύμα και ποτό, με όλες τις ανέσεις μιας κανονικής διεθνούς πτήσης. Κι έτσι οι… εξαρτημένοι με τη διαδικασία μιας αεροπορικής μετάβασης παίρνουν ένα… υποκατάστατο και ας μην μπορούν να πάνε πουθενά.

Το κυριότερο είναι ότι με τον τρόπο αυτόν διατηρούνται σε λειτουργία πολλές εταιρίες οι οποίες είτε θα έκλειναν είτε θα απέλυαν πολύ προσωπικό, που επίσης διατηρεί τη δουλειά του.

Η δημοφιλία των νέων αυτών πτήσεων έχει ξαφνιάσει και τις ίδιες της εταιρίες που τις καθιέρωσαν: Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, η Qantas, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη τη διενέργεια μιας τέτοιας πτήσης «στο πουθενά», και ξεπούλησε τα εισιτήρια εντός 10 λεπτών. Η πτήση είχε τιμές εισιτηρίου από 500 έως 2.500 ευρώ και θα περάσει πάνω από διάφορες πόλεις της Αυστραλίας. Παράλληλα η εταιρία επανέφερε τις πτήσεις πάνω από την Ανταρκτική, χωρίς προσγείωση εκεί.

Τέτοιες πτήσεις έχουν έντονο άρωμα κρουαζιέρας, όπως και αυτή της ταϊβανέζικης εταιρίας Tigerair: Προσφέρεται πτήση από την Ταϊπέι, υπέρπτηση πάνω από ένα όμορφο νησί της Νότιας Κορέας και επιστροφή στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι.

Πηγές: The New York Times , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου