14 Σεπτεμβρίου 2020

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 14.9.2020

Σκίτσο του Ben Jennings στη Guardian, σχετικό με την απόσυρση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, με τον Βρετανό πρωθυπουργό γέρνει τη ζυγαριά προς την παραβίαση των συμβατικών του δεσμεύσεων. («Χέστηκε και η βάρκα γέρνει!» κατά μια άλλη ανάγνωση). 

Δυο πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας, ο Τόνι Μπλερ και ο Τζον Μέιτζορ ζήτησαν χθες από την κυβέρνηση να αποσύρει το «σοκαριστικό» σχέδιό της με το οποίο σκοπεύει να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που θα αναιρεί τη Συμφωνία Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. 

«Αυτό που προτείνεται τώρα είναι σοκαριστικό» γράφουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που ήταν ηγέτες των Εργατικών και των Συντηρητικών αντίστοιχα τη δεκαετία του 1990, σε μια κοινή ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Sunday Times. «Πώς μπορεί να είναι συμβατό με τον δεοντολογικό κώδικα που δεσμεύει τους υπουργούς, τους νομοθέτες και τους δημοσίους λειτουργούς, το να παραβιάζεις εσκεμμένα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες;», διερωτώνται.  

Και ένα ακόμη σκίτσο πάνω στο ίδιο θέμα: Καίγοντας τη συμφωνία (Withdrawal Agreement), καίγεται και η φήμη (Reputation) της Βρετανίας. Σκίτσο του Brian Adcock στην Independent: 


Η Τερέζα Μέι, η προηγούμενη ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι οι διεθνείς εταίροι της Βρετανίας δεν θα μπορούν να την εμπιστευτούν στο μέλλον. 

Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι είπε ότι «πλήττεται πολύ σοβαρά» η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου «ως έμπιστου εταίρου σε σημαντικά ζητήματα όπως αυτό». 

Πηγές: Με στοιχεία από twitter.com και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου