12 Σεπτεμβρίου 2020

Κ. Φίλης: Τα τρία σενάρια μετά τη λήξη της τουρκικής Navtex

(upd) Για τρία σενάρια -και το πιο πιθανό από αυτά- σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν μετά την λήξη της Navtex για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις, έκανε λόγο ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
  • Το πρώτο σενάριο είναι να μην αναθεωρήσει η Τουρκία τη Navtex κάτι που όπως είπε ο καθηγητής θα του προκαλούσε πολύ ευχάριστη αλλά και πολύ μεγάλη έκπληξη.
  • Το δεύτερο σενάριο θα είναι να ανανεωθεί η Navtex αλλά προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, εξέλιξη που επίσης θα του προκαλούσε έκπληξη.
  • Το τρίτο – και το πιο πιθανό – σενάριο σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι να ανανεωθεί και να πάει πολύ κοντά στο Καστελλόριζο δηλαδή, σε χωρικά ύδατα άρα σε κυριαρχία.
Επιπλέον, εξήγησε ότι είναι άλλο πράγμα η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ και άλλο η αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι κυριαρχία ενός κράτους. «Όταν μιλάμε για κυριαρχία, εκεί είσαι υποχρεωμένος να την υπερασπιστείς με κάθε τρόπο» τόνισε. 


Πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τον κ. Φίλη και το Ορούτς Ρέις πλησιάσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία προς δυνητική ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη που είναι μέχρι τα 12 μίλια, «θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια, προφανώς να στήσουμε κάποιο μπλόκο, για να αποφύγουμε το μπλόκο».

«Αυτή είναι μια κατακόκκινη γραμμή που αν την υπερβεί η Τουρκία, η κυβέρνηση στο εσωτερικό θα έχει ζήτημα νομιμοποίησης. Και για να σας είμαι ειλικρινής, δεν με απασχολεί τι θα έχει ως πρόβλημα η κυβέρνηση. Με απασχολεί ποιο θα είναι το πρόβλημα της χώρας την επόμενη ημέρα», τόνισε ο καθηγητής.

Με ποιον έχει συνομιλίες ο Ερντογάν

Σε διπλωματικό επίπεδο στο ερώτημα με ποιον συνομιλεί αυτή την περίοδο ο Ταγίπ Εερντογάν, ο κ. Φίλης εξέφρασε το φόβο του, ότι ο Τούρκος πρόεδρος «αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι συνομιλεί με την ιστορία, δεν συνομιλεί με ηγέτες».

Εξήγησε επίσης ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας δεν επιτρέπει στον Ερντογάν να κάνει θεαματικές κινήσεις προς τα πίσω, ωστόσο την όποια αναδίπλωση επιλέξει με τον τρόπο που λειτουργούν τα τουρκικά ΜΜΕ μπορεί να την εμφανίσει στο εσωτερικό της χώρας ως νίκη.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθεί μια επικαιροποίηση της ανάρτησης στις 14 Σεπτεμβρίου 2020: 

Κων. Φίλης: Γιατί αποφάσισε η Τουρκία να μην ανανεώσει τη Navtex για το «Oruc Reis»

Στον απόηχο της απόφασης της Τουρκίας να μην προχωρήσει σε έκδοση νέας Navtex -η τελευταία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου- και να επιστρέψει το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» στην Αττάλεια, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο naftemporiki.gr σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

Πώς σχολιάζετε την απόφαση της Άγκυρας να μην προβεί στην έκδοση νέας Navtex για σεισμικές έρευνες με το πλοίο «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο;

Φίλης: «Σίγουρα δεν ήταν κάτι το οποίο αναμενόταν, καθώς θεωρούσα επικρατέστερο το σενάριο να διευρυνθεί χρονικά αλλά και γεωγραφικά. Βέβαια αυτό που επίσης είχα πει, κόντρα σε αρκετούς άλλους, πριν από την ανακοίνωση της παραπάνω απόφασης της Τουρκίας, είναι ότι ο Ερντογάν παρά την επιθετική ρητορική του, παρά το ότι το αφήγημα περί Γαλάζιας Πατρίδας και όλα τα υπόλοιπα του δημιουργούν δεσμεύσεις, δεν τον εγκλωβίζουν διότι ελέγχει το 90% των μέσων ενημέρωσης στο εσωτερικό της χώρας του, οπότε οποιαδήποτε κίνηση κι αν έκανε, θα μπορούσε να την παρουσιάσει με ευπρόσωπο τρόπο για να αποφύγει την εσωτερική πίεση».

Γιατί πιστεύετε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πήρε αυτήν την απόφαση;

Φίλης: «Προφανώς είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, δηλαδή είναι και η πίεση που αισθάνεται από τη συμμαχική σχέση με στρατηγικά χαρακτηριστικά που αρχίσαμε να αποκτούμε με τη Γαλλία -η οποία δεν είναι μία τυχαία δύναμη- είναι και το γεγονός ότι μια νέα Navtex θα έφερνε το “Oruc Reis” είτε πολύ κοντά σε δυνητικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δηλαδή στα 12 μίλια, είτε μεταξύ των 6 και των 12 μιλίων της τωρινής αιγιαλίτιδας ζώνης μας, κάτι το οποίο θα σήμαινε δύο πράγματα.

»Πρώτον ότι η Ελλάδα θα αντιδρούσε, και θα αντιδρούσε με τρόπο στρατιωτικό και δεύτερον ότι αν έκανε μία τέτοια ενέργεια θα έχανε και τα τελευταία ερείσματα που έχει στην ΕΕ, καθιστώντας αδύνατο το έργο των συμμάχων του εντός αυτής ή όσων κρατών δεν επιθυμούν τις κυρώσεις, να τον στηρίξουν σε αυτό. Άρα οι κυρώσεις θα γίνονταν μία πραγματικότητα ό,τι κι αν αυτές περιλάμβαναν. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε προφανώς και η παρέμβαση των Αμερικανών, αφού και μόνο το γεγονός ότι τη μέρα λήξης της Navtex, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο βρισκόταν στην Κύπρο, και δεν συνέχισε μετά την επίσκεψή του προς την Τουρκία, αυτό από μόνο του ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα των Αμερικανών προς την Τουρκία.

»Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό ήταν και το κομμάτι της οικονομίας, καθώς η Τουρκία έχει υποστεί δύο υποβαθμίσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ιδίως η προχθεσινή από τον Moody’s ήταν πολύ βαριά γιατί πήγε την χώρα σε καθεστώς που βρίσκονται χώρες, όπως είναι η Ουγκάντα και η Αιθιοπία, οπότε εξέλαβε και αυτήν την παράμετρο ως ένα μήνυμα ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει και -προς το παρόν- να “τραβήξει πολύ μακριά το σχοινί”».

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου