20 Σεπτεμβρίου 2020

Το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη

Το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, εκεί όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, εκεί που συναντήθηκε πρώτη φορά με τις νότες, το εντυπωσιακό κτίσμα που για χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο και παραμελημένο στις παρυφές της παλιάς πόλης της Ξάνθης, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και δημιουργήθηκε ένας «πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης» που ταυτίζεται με το «μεγάλο Μάνο».

Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του κτηρίου, παλιές φωτογραφίες του Μάνου Χατζιδάκι και της οικογενείας του, της Αρμένισσας δασκάλας του, όπως επίσης παρτιτούρες των έργων του, ιδιόχειρες μουσικές σημειώσεις και λιγοστά προσωπικά αντικείμενα μαρτυρούν το πέρασμα του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού από τους χώρους του σπιτιού. 

Ο μεγάλος δημιουργός Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925. Ο πατέρας του Γεώργιος Χατζηδάκις εγκαθίσταται στην πόλη όπου ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Εκείνη την εποχή, η Ξάνθη ζει τη μεγάλη άνθιση του καπνεμπορίου και οι εμπορικές συνεργασίες που αναπτύσσονται με καπνεμπορικούς οίκους του εξωτερικού δημιουργούν ένα γόνιμο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούσε να εργαστεί ο Γεώργιος Χατζιδάκις, προσφέροντας νομικές υπηρεσίες στις καπνεμπορικές επιχειρήσεις. 

Η οικογένεια Χατζιδάκι νοικιάζει τον δεύτερο όροφο του διατηρητέου κτιρίου «Grand Maison». Κατά ορισμένους, ο Μάνος γεννήθηκε σε αυτό, ενώ κατά κάποιους άλλους πέρασε ορισμένα από τα παιδικά του χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο σπίτι αυτό στην Ξάνθη, ο Χατζιδάκις ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μουσικής χάρη στο μεγάλο πιάνο που υπήρχε εκεί και στα μαθήματα που πήρε από την Αρμένισσα δασκάλα μουσικής Άννα Αλτουνιάν. Μέχρι το 1932, οπότε η οικογένεια Χατζιδάκι εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα. 




Το κτίριο στην Ξάνθη χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, έχει νεοκλασικιστικά στοιχεία και λίγο μπαρόκ. Δε γνωρίζουμε τον αρχιτέκτονα, αλλά πιθανόν να είναι αυστριακός. Το κτίριο, ήταν ιδιοκτησία του Ισαάκ Δανιέλ, ενός Εβραίου ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Το επάγγελμά του ήταν χρηματιστής και ταυτόχρονα ασχολούταν με το καπνεμπόριο και τις μεσιτείες. Αγόρασε το κτίριο και το έκτισε σε δυο φάσεις. Μετά το θάνατο του Ισαάκ, το κτίριο πέρασε στα χέρια των παιδιών του, επειδή όμως δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς, το υπουργείο οικονομικών πήρε το κτίριο και το μετέτρεψε στην εφορία της εποχής. Έπειτα, όταν ο εμφύλιος έλαβε τέλος, παραχωρήθηκε στο στρατό και ήταν το φρουραρχείο. 

Σήμερα, στο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό αυτό κόσμημα λειτουργεί ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι το εντυπωσιακό αυτό κτίσμα, στο ιστορικό κέντρο της Ξάνθης και σε μικρή απόσταση από τον εμπορικό και διοικητικό της πυρήνα, θα είναι εφεξής συνυφασμένο με την παρουσία στην πόλη του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , cityofxanthi.gr , el.wikipedia.org 

Αναρτήσεις μας σχετικές με τον Μάνο Χατζιδάκι:
Μάνου Χατζιδάκι: Tο Πρόσωπο του Τέρατος (13.2.2018)
O Στ. Ράμφος για τον Μ. Χατζιδάκι: “Ο λυτρωτικός ανατροπεύς του παγιωμένου αισθήματος” (3.11.2026)
Μάνος Χατζιδάκις: Οι πολιτικές του παρεμβάσεις και επιλογές (23.10.2016)
Μάνος Χατζιδάκις: Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι (19.9.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου