14 Σεπτεμβρίου 2020

Χρηματιστήριο: Με άλμα σχεδόν 4% στις 14.9.2020

Με μια εντυπωσιακή άνοδο που το επανέφερε στις 660 μονάδες υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών (XA) την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης, με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να συμμετέχει στη διάσπαση της πολύμηνης συσσώρευσης και τη βελτιωμένη εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, που σήμερα 
κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος καταγράφοντας όλο και περισσότερα κέρδη, έκλεισε με άνοδο 3,95% στις 661,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 67,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,16%, ενώ στο +3,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικά μεγαλύτερη άνοδο 8,29% στις 343,77 μονάδες.

Από τις 27 Ιουλίου είχε να δει τα επίπεδα των 660 μονάδων το ΧΑ, με τις εβδομάδες που μεσολάβησαν να παλινδρομεί σε ένα στενό εύρος μεταξύ 610-645 μονάδων. 
Πάντως σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη της αγοράς μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, καθώς επιβεβαιώθηκε και στην πράξη το πόσο οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να ανακόψουν την επιστροφή του ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα. Από τις αρχές του καλοκαιριού η αγορά είχε επηρεαστεί σημαντικά από την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κάποια ώθηση στην αγορά έδωσε σήμερα και το οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς και η αναθεώρηση των προβλέψεών της UniCredit για την ελληνική οικονομία η οποία, στο πλαίσιο των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια οικονομία, αναμένει ύφεση 9,5% φέτος αντί για 16% προηγουμένως. 

Στο ταμπλό τώρα: Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην της ΤΕΝΕΡΓ (-0,52%) ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετική ημερήσια μεταβολή, ενώ η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 36 συνεδριάσεων. 

Η μετοχή του Ελλάκτωρα ηγήθηκε της ανόδου σήμερα κλείνοντας με άνοδο 10,01%, με την Εθνική και τη Eurobank να ακολουθούν με άνοδο 9,59% και 9,10% αντίστοιχα. Τα κέρδη της Πειραιώς έφτασαν το 8,31%, ενώ εκείνα της Βιοχάλκο και της ΕΧΑΕ το 7,79% και 7,39% αντίστοιχα. Στο +6,55% έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ και στο +6,34% η Alpha Bank, με τις ΕΥΔΑΠ, Jumbo και ΔΕΗ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 5% και της Titan και ΓΕΚ-Τέρνα με άνοδο άνω του 4%. Τα κέρδη της Motor Oil στο 3,17%, με τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%.

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου