2 Σεπτεμβρίου 2022

Μητροπολίτης Δωδώνης: «Δεν βιάζεται μια γυναίκα χωρίς να το θέλει»!

(upd) Αδιανόητη και αποτρόπαιη τοποθέτηση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου για τα θύματα βιασμού. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ζήτησε συγγνώμη.

Την εξωφρενική άποψη πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα πρέπει «να έχει συμμετοχή» και πως δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

«Αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, μην τρελαθούμε. Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) Πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για να γίνει σύλληψη», είπε ο Μητροπολίτης στον τ/σ ΣΚΑΪ.

Στις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε επιμένοντας στη θέση του ότι δεν υπάρχει μη συναινετική συνεύρεση δύο ατόμων, λέγοντας: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Έχει συμμετοχή!».

Μάλιστα, καθώς τάχθηκε κατά της άμβλωσης, ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι πρέπει να γεννιέται ένα παιδί που έχει προέλθει από βιασμό και μετά «να υπάρχει κάποια πρόνοια».

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τα εξοργιστικά σχόλια του Μητροπολίτης Χρυσόστομου για τους βιασμούς και τις αμβλώσεις

Από τα μέλη της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Twitter:
Niki Kerameus @nkerameus
Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού.


O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έγραψε στο Twitter:
Γιάννης Οικονόμου @joikonomou
Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης δεν εκφράζει ούτε τις αξίες της κοινωνίας μας ούτε το δόγμα της πίστης μας. Τα θύματα της βίας, πόσω μάλλον του βιασμού, τα στηρίζουμε απροϋπόθετα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.


Η Ντόρα Μπακογιάννη έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter:
Ντόρα Μπακογιάννη @Dora_Bakoyannis
Προς Σεβασμιότατο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Δωδώνης: Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!


Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου σημειώνει στο Twitter:
Ράνια Σβίγκου/Rania Svigkou @rania_sv
Οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και "κυνηγιού μαγισσών", που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω.Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιαθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα.


Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κοινοβουλευτική του εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου επεσήμανε στο Twitter:
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής @pasok
@ngiannakopoulou - Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα.

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σε ανάρτησή του στο twitter τονίζει:
Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ @gt_kke
Μόνο οργή κι αγανάκτηση προκαλούν οι σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη #Δωδώνης Χρυσόστομου σε βάρος του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα, να ενοχοποιήσει τις γυναίκες θύματα βιασμού και πολύμορφης βίας.

Ιερά Σύνοδος: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης

Απαράδεκτες και προσβλητικές χαρακτήρισε η Ιερά Σύνοδος τις αδιανόητες δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων σε πρωινή εκπομπή ότι «δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση» και «δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό».

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι πρόκειται για δηλώσεις «συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών», οι οποίες «αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου».

Ζητά συγγνώμη ο Μητροπολίτης Δωδώνης

Το βράδυ της Παρασκευής και μετά τον σάλο που ξέσπασε από τις δηλώσεις του (για να μείνει μια γυναίκα έγκυος πρέπει «να έχει συμμετοχή» και ότι «δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό» είχε πει), ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να δώσει κάποιες εξηγήσεις και παράλληλα ζητά συγγνώμη.

Στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, 
ο μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρει:
«... διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου. Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη...
Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων...
Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για “σύλληψη” με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα.
Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού».

Πηγές: Στοιχεία από skai.gr, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου