23 Νοεμβρίου 2013

Η Ουκρανία ανέστειλε τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ

Παγιδευμένη μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεχόμενη πιέσεις να επιλέξει μεταξύ των δύο, η Ουκρανία υποχώρησε υπό το βάρος των πιέσεων που δεχόταν από τον πανίσχυρο γείτονά της, τη Ρωσία. 

Το Κίεβο αποφάσισε να αναστείλει τις προετοιμασίες για τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ, μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνιους της Λιθουανίας.  

Μουδιασμένες από την ξαφνική απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την πολιτική τους στην ανατολική Ευρώπη να αποδυναμώνεται καθώς η "ρωσική αρκούδα" δείχνει τα δόντια της στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. 

Τον προηγούμενο χρόνο η ρητορική της ουκρανικής κυβέρνησης έδειχνε καθαρά προς την ΕΕ, ενώ είχε περάσει και ένα πακέτο νόμων στο Κοινοβούλιο, που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τη χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Όμως η Μόσχα, σε πρόσφατη επίδειξη ισχύος, κατέστησε σαφές στο Κίεβο ότι η στροφή της χώρας προς τους ευρωπαίους γείτονές της θα στοίχιζε στην οικονομία της, δεδομένου μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των εμπορικών συναλλαγών της Ουκρανίας διεξάγεται με τη Ρωσία από το φυσικό αέριο της οποίας εξαρτάται.

Πίσω από την επιστροφή της Ουκρανίας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, ο οποίος επικαλέστηκε την "εθνική ασφάλεια", προβληματιζόμενος για την αντίδραση της Ρωσίας σε ενδεχόμενη σύνδεση της χώρας με την ΕΕ. 

Η Ρωσία από την πλευρά της επιδιώκει να ενταχθεί η Ουκρανία στη δική της τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.
____________
Πηγή: από άρθρο στο  "Βήμα" 
Το σύνολο του άρθρου στο: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=541782

1 σχόλιο:

  1. Τις ρωσικές πιέσεις στην Ουκρανία να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καυτηρίασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας:
    «Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα τελευταία λείψανα του Ψυχρού Πολέμου και ευχαρίστως θα συμμετάσχω» σε αυτή τη διαδικασία», είπε και συνέχισε:
    «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα: η προσέγγιση με την Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρείται από τη Ρωσία ως απομάκρυνση (της Ουκρανίας) από τη Ρωσία. Πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η αντίληψη του "είτε το ένα, είτε το άλλο"» δήλωσε.
    από "Τα Νέα" 27.11.2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή