15 Οκτωβρίου 2014

Η Αυστρία θέλει να ξεφορτωθεί το σπίτι του Χίτλερ

Στη φωτογραφία αριστερά: Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, στο Μπραουνάου της Αυστρίας. 

Το επιβλητικό κτίριο, επιφάνειας 800 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στην καρδιά της μικρής κοινότητας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Από το 1972 το αυστριακό κράτος και ο τοπικός δήμος το νοικιάζουν από κοινού, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να γίνει τόπος προσκυνήματος για τους νεοναζιστές. 

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το κράτος με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες το 1972 περιλαμβάνει τον όρο ότι το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για «κοινωνικο-εκπαιδευτικούς σκοπούς». Οι ιδιοκτήτες διατηρούν ταυτόχρονα το δικαίωμα να επιλέγουν τους νέους ενοικιαστές.

Το κτίριο όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των 3 ετών ο Αδόλφος Χίτλερ στοιχίζει στο αυστριακό Δημόσιο 4.600 ευρώ τον μήνα. Με δεδομένο ότι από το 2011 παραμένει άδειο, είναι σαφές ότι το κόστος για τα κρατικά ταμεία είναι τεράστιο. Πολλές φορές το κράτος ζήτησε να αγοράσει το σπίτι, όμως η ιδιοκτήτρια απέρριψε όλες τις προσφορές θεωρώντας τις ανεπαρκείς. 

Το 1989 ο δήμος του Μπραουνάου τοποθέτησε στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μια αναμνηστική πλάκα, χαραγμένη σε μια πέτρα που προήλθε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους του φασισμού.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας απευθύνει επείγουσα έκκληση σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες της χώρας να αναλάβουν το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, εν μέσω μακράς διαμάχης για την τύχη του κτιρίου.

Πηγή: kathimerini.gr 15.10.2014 
Περισσότερα στο:
http://www.kathimerini.gr/788073/article/epikairothta/kosmos/h-aystria-8elei-na-3efortw8ei-to-spiti-toy-xitler

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου