17 Οκτωβρίου 2014

Η αντίδραση των αγορών στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Η κυβέρνηση σχεδιάζοντας την πρόωρη απεμπλοκή της χώρας μας από το μνημόνιο, δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη της ένα κρίσιμο στις μέρες μας παράγοντα. Την αντίδραση των αγορών. Κυριάρχησαν οι πολιτικές σκοπιμότητες και ενδεχομένως της ήταν αρκετό ότι έτσι θα στερούσε από τον πολιτικό της αντίπαλο το βασικό του επιχείρημα. Και εντελώς πρόχειρα σχεδίασε να "σκίσει" εκείνη πρώτη το μνημόνιο. 

Και στις πρώτες κυβερνητικές κινήσεις της οι αγορές αντέδρασαν: 
  • Το χρηματιστήριο κατέρρευσε, μόνο μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες έχασε το 13,6% της αξίας του. Ο Γενικός δείκτης του ΧΑ από τις 1005,55 μονάδες στο κλείσιμο της Δευτέρας (13/10), έκλεισε την Πέμπτη (16/10) στις 869,16 μονάδες). Βρέθηκε και πάλι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013. 
  • Τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, με εκείνο του 10ετούς ομολόγου να φτάνει τις 810 μονάδες βάσης την Πέμπτη (16/10) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund.
  • Και έτσι η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων άγγιξε το 9%. Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 8,92% (έναντι 0,82% του αντίστοιχου γερμανικού)*.

Βγαίνοντας από το μνημόνιο, με αυτά τα επιτόκια της τάξης του 9% θα δανειστούμε στις αγορές; Και το χρέος (αν υποθέσουμε ότι είναι) θα μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο; Οι απαντήσεις είναι φυσικά αυτονόητες.

Π
ρος το παρόν λοιπόν, χαμηλά επιτόκια από τις αγορές, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τους εποπτικούς μηχανισμούς της Ευρώπης, δεν φαίνεται να είναι εφικτά.

Είναι προφανές ότι οι αγορές ακόμη δεν μας εμπιστεύονται. Δεν είναι καθόλου σίγουρες πως η χώρα μας, απαλλαγμένη από το μνημόνιο, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ίσως όμως, η αλματώδης αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες να ήταν και για την κυβέρνηση μια «προσγείωση στην πραγματικότητα» (reality check), όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κάποιος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η έξοδος από το μνημόνιο και η απαλλαγή από τις έξωθεν εποπτείες, είναι σίγουρα πάγιος στόχος και επιθυμία όλων μας. Αλλά με μια προϋπόθεση: Να μη μας οδηγήσει, λίγο μετά, σε ένα ακόμη πιο επώδυνο μνημόνιο, σε μια ακόμη πιο σφικτή εποπτεία...

Takis Ant για το afirimeno.com
*Με στοιχεία για spreads και αποδόσεις από naftemporiki.gr
Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου από "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου