15 Οκτωβρίου 2014

Καταστροφικό για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο το σχέδιο Π.Δ.

Στην εξυπηρέτηση οικοδομικών συμφερόντων, διακινδυνεύοντας το μέλλον της περιοχής του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στοχεύει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος που προωθείται, καταγγέλλουν 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις*. 
Η περιοχή αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο και φιλοξενεί εκτεταμένο οικοσύστημα θινών. 
Όπως όμως εκτιμούν οι 13 οργανώσεις, το σχέδιο του ΠΔ κατακερματίζει την περιοχή, νομιμοποιεί παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε ευαίσθητες περιοχές και επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα της περιοχής ωοτοκίας της Caretta Caretta. Για την υπόθεση εκκρεμεί παραπομπή της χώρας μας ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου.

Ειδικότερα, με κοινή τους ανακοίνωση, οι 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις* στρέφονται κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του σχεδιαζόμενου πλαισίου προστασίας της περιοχής:

-Χαρακτηρίζει την περιοχή ως Περιφερειακό και όχι Εθνικό Πάρκο, ως οφείλει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία λόγω της «μεγάλης έκτασης» και της «εξέχουσας οικολογικής σπουδαιότητάς» της, υποβιβάζοντας έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Κατακερματίζει την περιοχή σε 37 ζώνες και υποζώνες, εισάγοντας μια πανσπερμία ασαφών μέτρων και ρυθμίσεων και οδηγώντας στην παγίωση της υπάρχουσας ανεξέλεγκτης κατάστασης, με στόχο να μετατρέψει μια φυσική περιοχή σε τουριστική/ οικιστική.

-Νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα τους παράνομους δρόμους που έχουν ανοιχθεί από την εταιρία «Νέος Κότινος Α.Ε.» (ιδιοκτήτρια μεγάλης έκτασης στην οικολογικά ευαίσθητη περιοχή) καταστρέφοντας τις θίνες. Σημειώνεται ότι για τους δρόμους αυτούς εκκρεμούν ποινικά δικαστήρια.

-Επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας (περιοχή από τον ποταμό Νέδα ως το χωριό Καλό Νερό, όπου συγκεντρώνεται το 82% των φωλιών του είδους) με ελάχιστους περιορισμούς, εισάγοντας την Περιοχή Οικοανάπτυξης (ΠΟΙΚ 4) μεταξύ δύο ζωνών Προστασίας της Φύσης και ικανοποιώντας τα οικοδομικά συμφέροντα της εταιρίας «Νέος Κότινος Α.Ε.», που στοχεύουν στην ανέγερση 47 βιλλών στο παραλιακό μέτωπο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή το ΥΠΕΚΑ έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διατήρησης των φυσικών χαρακτηριστικών της.

-Χαρακτηρίζει την παραλία ωοτοκίας ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης μόνο κατ’ επίφαση, αφού ακόμα και στον πυρήνα ωοτοκίας επιτρέπει την κατάληψη του 30% της παραλίας με ξαπλώστρες.

«Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Eνωσης επειδή δεν έχει εξασφαλίσει την προστασία του απειλούμενου είδους στη συγκεκριμένη περιοχή, οι ελληνικές αρχές προωθούν με γοργούς ρυθμούς και με κλειστές διαβουλεύσεις σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελεσματικής προστασίας αλλά, αντίθετα, στοχεύει στην εξυπηρέτηση οικοδομικών συμφερόντων, διακινδυνεύοντας έτσι το μέλλον της περιοχής και φέρνοντας την χώρα προ μιας βέβαιης καταδίκης», αναφέρουν οι 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

* Οι 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι: Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset, MOm και WWF Ελλάς

Πηγές: 
kathimerini.gr και tovima.gr
http://www.kathimerini.gr/788022/article/epikairothta/ellada/antidrash-13-organwsewn-sto-diatagma-gia-ton-kyparissiako-kolpo
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=641167

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου