13 Οκτωβρίου 2014

«Chronia Polla Nana!»

από τη Deutsche Welle

H αγαπημένη τραγουδίστρια και των Γερμανών, η 
Νανά Μούσχουρη, γίνεται σήμερα 80 χρονών. Το νέο άλμπουμ της "Το Ταξίδι μου - από το 1962 μέχρι σήμερα" θυμίζει τους βασικούς σταθμούς μιας ανεπανάληπτης πορείας.

Στην πραγματικότητα είχε αποχαιρετίσει το κοινό της τη δεκαετία του 2000 με μια σειρά συναυλιών, αλλά προφανώς δεν άντεξε την απομόνωση μακριά από τους προβολείς και το κοινό της που την λάτρεψε. Έτσι, απόψε, ανήμερα των γενεθλίων της θα βρίσκεται εκεί που η ίδια λέει ότι είναι ο φυσικός της χώρος, ο κόσμος της, πάνω στο σανίδι ενός θεάτρου στο Αμβούργο, όπου θα γιορτάσει τα γενέθλιά της. Πρόκειται για μια τουρνέ που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου και θα συνεχιστεί και του χρόνου με σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι Γερμανοί με αγάπησαν και τους αγάπησα»
Πλήθος αφιερωμάτων δημοσιεύονται αυτές τις μέρες για τη «φωνή της Ελλάδας» ή «την πιο γνωστή διοπτροφόρα της Γερμανίας», όπως την αποκαλούσαν στην αρχή με δόση ειρωνείας. «Τα πρώτα χρόνια ο μάνατζέρ μου μου έλεγε να βάψω τα μαλλιά μου ξανθά και να βγάλω τα γυαλιά», εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Αλλά δεν ήθελα να μεταμφιεστώ σε κάποια άλλη, δεν ήθελα να κάνω συμβιβασμούς». 

Το 1981 στη Φραγκφούρτη σε βράβευσή της με άλλους καλλιτέχνες

Στο Spiegel Οnline περιέγραψε πώς έγινε σταρ όταν ήρθε στη Γερμανία λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς διόρθωσε την αρνητική γνώμη της για τους Γερμανούς εξαιτίας των προσωπικών της βιωμάτων από τον πόλεμο. «Στη Γερμανία ο κόσμος με υποδέχθηκε με απερίγραπτη συμπάθεια. Δεν μπορούσα παρά να διορθώσω την εικόνα που είχα από την ιστορία. Οι Γερμανοί με αγάπησαν – κι εγώ άρχισα να τους αγαπώ». Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Die Welt θυμίζει ότι σε ηλικία μόλις 27 χρονών, το 1961, ηχογράφησε σε ένα στούντιο του Βερολίνου, μέσα στα συντρίμμια του ιστορικού Esplanade Hotel, στην πλατεία Πότσνταμ, το Weiße Rose aus Athen (Σαν σφυρίξεις τρεις φορές), που έγινε στη συνέχεια παγκόσμια επιτυχία και που η μελωδία του «κόλλησε» για πάντα στη Νανά Μούσχουρη.

Nana Mouskouri - Weiße Rosen aus Athen (από το youtube)

Κολύμπι και πειθαρχία 
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι μετά τη Μαντόνα η Μούσχουρη έχει πουλήσει τα περισσότερα άλμπουμ -συνολικά 250 εκατομμύρια- γράφοντας ιστορία στην ποπ μουσική. «Ήταν η αγαπημένη τραγουδίστρια του Μπομπ Ντίλαν, η μούσα του Κουίνσι Τζόουνς, η σταρ στο πλευρό του επίσης σταρ Χάρυ Μπελαφόντε (…) Μπαλάντες της ποπ, σανσόν, παραδοσιακά, τραγουδισμένα σε κρυστάλλινους τόνους είναι το στοιχείο της. Το ότι διαθέτει περισσότερες φωνητικές ικανότητες το έμαθε το γαλλικό κοινό όταν τραγούδησε μαζί με τον Michel Legrand το Quand on s aime, σε ρυθμό σουίνγκ, που παίζουν μέχρι και σήμερα οι γαλλικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί». Παραμένει τέρας αντοχής και εργατικότητας παρά τα 80 της χρόνια. Πώς καταφέρνει να κάνει περιοδείες; «Δεν μπορώ να χορέψω τόσο έντονα όπως πριν, ευτυχώς δεν καπνίζω, κάτι που είναι καλό για τη φωνή μου, αλλά πρέπει να κοιμάμαι καλά και να έχω πειθαρχία. Κολυμπάω πάρα πολύ και τραγουδώ όλη την ημέρα ακόμη και στον ελεύθερό μου χρόνο. Αυτό είναι το πρόγραμμα fitness που ακολουθώ», είπε στο γερμανικό πρακτορείο.

Ο αρθρογράφος της Welt υπενθυμίζει επίσης ότι μιλά σε τουλάχιστον 6 γλώσσες, τραγουδά σε άλλες τόσες και στη Γερμανία μέχρι και λίγα χρόνια πριν να ξεσπάσει η κρίση, όπως και η Βίκυ Λέανδρος, αλλά με διαφορά από εκείνη, ήταν η «αγαπημένη Ελληνίδα». «Η εμφάνισή της, η φωνή της έχουν γίνει από καιρό πνευματικό κεκτημένο, η ίδια διατηρεί μόνιμη θέση στο φωνητικό πάνθεον (…) όλοι την ξέρουν, κανείς δεν θέλει να τη χάσει (…) ‘Βίασε’ μάλιστα τον Μπετόβεν και τον Βέρντι, αλλά χάρη στην χαρακτηριστική της φωνή κατάφερε να παραμείνει πάνω από προτιμήσεις. Και κατάφερε κάτι ακόμη, να μην γεράσει ποτέ, γιατί δεν ήταν στην πραγματικότητα ποτέ νέα. Chronia Polla Nana!».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: http://dw.de/p/1DU7a

Σημείωση: η προσθήκη του βίντεο (Weiße Rose aus Athen) είναι δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου