18 Οκτωβρίου 2014

Süddeutsche Zeitung: «Λαϊκιστής ο Τσίπρας»

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου περιγράφει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche welle, τις τελευταίες εξελίξεις με τη ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε η κυβέρνηση συνασπισμού με μια πλειοψηφία 5 ψήφων, που όμως καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να εγχείρημα συγκέντρωσης ενισχυμένης πλειοψηφίας 180 ψήφων για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Όλα αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση και στις αγορές, γιατί φαίνεται να είναι εμφανές ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας θέλει την επιστροφή στην περίοδο πριν την κρίση, υπόσχεται το τέλος των στερήσεων, αύξηση των συντάξεων, μείωση της φορολογίας και καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και πολιτικός προβοκάτορας, αυτό όμως δεν μειώνει τη θελκτικότητα των προαναγγελιών του».

«Δεν έγιναν πραγματικές πολιτικές αλλαγές»
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα προσπάθησαν να προστατεύσουν τον στενό κύκλο της πολιτικής τους πελατείας από τη θεραπεία σοκ των 4 τελευταίων χρόνων. «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η χώρα υποφέρει από το ότι η κρίση δεν έγινε ευκαιρία και πραγματικές πολιτικές αλλαγές, για μια νέα αρχή, κι αυτό ενισχύει το στρατόπεδο των ριζοσπαστών». Η αρθρογράφος περιγράφει τις ανασφάλειες από την περιρρέουσα οικονομική κατάσταση, παρά τη θεαματική αύξηση του τουρισμού, την ελαφρά μείωση της ανεργίας και κάποιες ελπίδες για προοπτική ανάπτυξης. Και στην κατακλείδα του άρθρου διαβάζουμε: «ταχεία λύση για την Ελλάδα δεν υπάρχει. Σε αυτή την ιδέα θα πρέπει να συνηθίσουν οι πολιτικοί στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Όποιος ήλπιζε ότι η κρίση πέρασε, απατήθηκε».

Πηγή: Deutsche welle 17.10.2014
http://dw.de/p/1DWvN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου