1 Ιανουαρίου 2015

Προαναγγελία στάσης πληρωμών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Επειγόντως απαιτείται ξεκάθαρη και επί της ουσίας διευκρίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στις δηλώσεις στελεχών του (Γιάννη Τόλιου, Γιάννη Μηλιού και Γιάννη Μπαλάφα) που εκλαμβάνονται ως προαναγγελία στάσης πληρωμών, γιατί οι σχετικές ανακοινώσεις του γραφείου τύπου του κόμματος σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν. 
Συγκεκριμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν:

Ο κ. Γιάννης Τόλιος (στον τηλεοπτικό σταθμό Action24) μεταξύ άλλων είπε: 
«Το λέμε επίσημα στο πρόγραμμά μας: ότι μπορούμε να προβούμε και στη διακοπή των τοκοχρεολυσίων. Βεβαίως. Και μην το αμφισβητήσετε. Έχω εδώ την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ». Σε παρατηρήσεις των δημοσιογράφων ότι αυτή η κίνηση σημαίνει στάση πληρωμών και χρεοκοπία ο κ. Τόλιος ανέφερε «ακόμα και αυτό, διακοπή τόκων και χρεολυσίων» και σημειώνοντας πως είναι απόφαση του Συνεδρίου, διάβασε: «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Πρώτα, αφού εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων». Δεν γίνεται διαφορετικά, συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιάννης Μηλιός (μιλώντας στον Αnt1) μεταξύ άλλων είπε: 
«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει ότι θα πληρώσουν και ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα όπως έχει. Εμείς λέμε ότι μπορεί και να μην πληρώσουμε, διότι θα διαπραγματευτούμε. Θα πούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σύστημα ενοποιημένο. Κανείς δεν έχει συμφέρον να δημιουργήσει κρίση».

Ο κ. Γιάννης Μπαλάφας:
Σε δική του παρέμβαση, εξάλλου, ο κ. Γ. Μπαλάφας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής των οφειλών της Ελλάδας προς μικρές χώρες της Ευρωζώνης, όχι όμως και προς τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τους μεγάλους δηλαδή δανειστές της Αθήνας. 

Όπως ήταν φυσικό οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης:

Τα πρώτα πυρά προς την Κουμουνδούρου εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, λέγοντας: 
«Ο κ. Τόλιος χθες και ο κ. Μηλιός σήμερα αποκάλυψαν αυτό που έκρυβαν μέχρι τώρα, που αποτελεί και δεσμευτική απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Οτι, δηλαδή, θα διακόψουν την πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων των δανείων», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Αυτό θα σήμαινε την αυτόματη κήρυξη της χώρας μας σε χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ... Αυτό είναι το πραγματικό τους σχέδιο. Και το ομολογούν οι ίδιοι». 

Η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Επικρατείας κ. Σταμάτη: 
«Με μπαγιάτικη κινδυνολογία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει την καταστροφική της πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας. Θα κάνει δηλαδή αυτά που οι μνημονιακοί εγκληματίες δεν μπορούν και δεν θέλουν να κάνουν»

Όμως στην αντιπαράθεση μπήκε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας:
«Την έκρυβε πολύ καλά ο κ. Τσίπρας την απόφαση του συνεδρίου τους, που είναι δεσμευτική για όλους τους, να μην πληρώσουν τόκους και χρεολύσια. Δηλαδή, να πάνε τη χώρα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία», «είναι το πιο επίσημο πρόγραμμα φτώχειας που ακούει προεκλογικά ποτέ ο ελληνικός λαός. Ας δει ο καθένας αυτή την πραγματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην δήλωση του κ. Σαμαρά:
"Ο πανικός που έχει καταλάβει τον κ. Σαμαρά είναι έκδηλος πλέον σε κάθε δήλωσή του. Όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν περιμένουν τον κ. Σαμαρά να τις «αποκαλύψει». Στη βάση αυτών των προτάσεων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει την υποστήριξη της κοινωνίας.
Αυτό που δεν ξεχνά ο ελληνικός λαός, είναι ότι ο κ. Σαμαράς έκρυψε την συμφωνία του με την τρόικα πριν τις εκλογές του 2012, ενώ μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση. Γνωρίζει, δε, πολύ καλά ότι και τώρα ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου, όπως όλοι μάθαμε μέσω του περίφημου mail Χαρδούβελη.
Ποσό πιο χαμηλά θα πέσει ακόμη ο κ. Σαμαράς;" 

Η Κουμουνδούρου απάντησε, χωρίς όμως αναφορά στην... ταμπακιέρα. Και αυτό είναι πλέον το ζητούμενο... 

Πηγές: στοιχεία από www.ethnos.gr, www.kathimerini.gr και www.syriza.gr 
Ειδικότερα οι δηλώσεις στελεχών-πολιτικών από:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64117168 
http://www.kathimerini.gr/797949/article/epikairothta/politikh/stash-plhrwmwn-proanaggelloyn-stelexh-toy-syriza 
Οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από:
http://www.syriza.gr/article/id/59746/Apanthsh-toy-Grafeioy-Typoy-toy-SYRIZA-ston-Ypoyrgo-Epikrateias-k.-Stamath.html#.VKUQcNKsVPc
http://www.syriza.gr/article/id/59751/Apanthsh-toy-Grafeioy-Typoy-toy-SYRIZA-sthn-dhlwsh-toy-k.-Samara.html#.VKUNQdKsVPc 






yle="text-align: center;">






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά Fm, ο κ. Τόλιος δήλωσε σήμερα (Παρασκευή 2.1.15) ότι δεν είναι ανάγκη να αγοράσουν οι ξένοι τα έντοκα γραμμάτια της Ελλάδας, αλλά μπορεί να τα αγοράσει και ο ελληνικός λαός ή οι Έλληνες καταθέτες.
    Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ο οποίος δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει μόνο σε διακοπή πληρωμής τόκων, οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία! Επίσημα μας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε εσωτερικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων... Αυτό είναι το Plan B του ΣΥΡΙΖΑ! Επιτέλους, τι θέλουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι και μόνη αυτή η αποκάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες; Τόσο ανεύθυνοι είναι;»
    Πηγή: www.star.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή