2 Απριλίου 2015

Δημιουργούν "νέα" Τράπεζα της Ελλάδος! ΄Εξαλλοι οι θεσμοί

από το capital.gr 

Νέα εθνική αρχή εποπτείας για τράπεζες και ασφαλιστικές προτείνει η κυβέρνηση. Έντονες αντιδράσεις προκαλούνται σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των δανειστών που μιλούν για υπέρβαση/παράκαμψη της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των κοινοτικών οργάνων εποπτείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr:

Νέα Εθνική Αρχή εποπτείας για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις προτείνει η κυβέρνηση στο «έγγραφο εργασίας» 26 σελίδων που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και στο οποίο εξειδικεύονται τα μέτρα Βαρουφάκη. 


Η νέα αυτή αρχή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των δανειστών, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η διάταξη φωτογραφίζει παράκαμψη/υπέρβαση του εποπτικού ρόλου της ΤτΕ αλλά και της μεταφοράς μέρους της εποπτείας των συστημικών τραπεζών στην EKT και στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Σταθερότητας - ESM. 

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν έχει νόημα αυτή η δράση που προτείνει η κυβέρνηση γιατί η εποπτεία ανήκει στην ΕΚΤ που χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή όλο το τραπεζικό σύστημα. Ακόμη και η πρόσβαση στον ELA, επισημαίνουν, είναι ουσιαστικά ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ, η οποία ήδη έχει δανείσει τις ελληνικές τράπεζες με πάνω από το 65% του ελληνικού ΑΕΠ. «Όλες οι τράπεζες και όλες τις χώρες της ΕΕ αφού συμφώνησαν να μετέχουν σε τραπεζική ζώνη αποδέχονται την εποπτεία της ΕΚΤ» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Εξηγούν επίσης ότι καλύπτονται πλήρως τα θέματα αυτά της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Άλλωστε, η ΤτΕ είναι ήδη παράρτημα της ΕΚΤ στο σκέλος των 4 συστημικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την εποπτεία ουσιαστικά των μικρότερων τραπεζών (σ.σ. Αττικής, Συνεταιριστικές). Η ΤτΕ με την σειρά της απευθύνεται στην ΕΚΤ, προσθέτουν, οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και στα δάνεια, γίνεται με απ ευθείας σύνδεση των τραπεζών με την ΕΚΤ. 

Στο άρθρο 10.4 του κειμένου εργασίας αναφέρεται ότι η Ελλάδα προτείνει «συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα της δημιουργίας» μίας Εθνικής Αρχής (National Competent Authority - NCA) «η οποία σε συνεργασία με τους υφιστάμενους φορείς εποπτείας, θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων εταιρειών επενδύσεων. 

Ως χρονοδιάγραμμα ορίζεται από τον Ιούνιο έως και το 2ο εξάμηνο του 2015. Εκτιμάται ότι το μέτρο δεν θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι θα είναι διοικητικού χαρακτήρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου