3 Απριλίου 2015

Η ρωσική πρόταση για ΔΕΠΑ και Turkish Stream

Τη στήριξη της Αθήνας ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οδήγησαν στην ακύρωση του αγωγού South Stream ζητάει τώρα η Ρωσία προκειμένου να βρει δίοδο το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μέσω της διέλευσης του Τurkish Stream από την Ελλάδα. Και φυσικά προσφέρει ανταλλάγματα. Το σχέδιο που, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", πρότεινε ο επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ στον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και απέσπασε την κατ’ αρχήν στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, προβλέπει: 

1. Tη διέλευση του Τurkish Stream από την Ελλάδα, ο οποίος θα φέρνει το ρωσικό αέριο ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

2. Tη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τα Σκόπια, ώστε από εκεί μέσω της Σερβίας και του υπάρχοντος δικτύου το ρωσικό αέριο να φτάνει στην κεντρική Ευρώπη. Η ΔΕΠΑ θα είναι βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds και πιθανότατα με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες-πελάτισσες της Gazprom.

3. Η ρωσική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα, πέραν της χρηματοδότησης του αγωγού, τιμές φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ χαμηλότερες κατά 10% από τις διεθνείς τιμές και εξαίρεση των αγροτικών προϊόντων από το εμπάργκο. Σύμφωνα μάλιστα με στενούς συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη, η Μόσχα αναμένει υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 8 Απριλίου. Η υπογραφή της Ελλάδας, ως χώρας-μέλους της Ε.Ε., δίνει στη Ρωσία διέξοδο στη νέα στρατηγική του «φυσικού αερίου» που διαμόρφωσε αιφνιδίως εν μέσω της διαμάχης της με την Ευρώπη για το Ουκρανικό, με σύμμαχο την Τουρκία.

Ο κ. Λαφαζάνης επιχείρησε να εμφανίσει τη στήριξη της Ελλάδας στον Τurkish Stream ως μια ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία που θα είναι επωφελής για τη χώρα και υποστήριξε πως μια τέτοια επιλογή είναι απολύτως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία...

Και το άρθρο της "Καθημερινής" καταλήγει αναφέροντας:
Η ρωσική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να μην παρέμβει η Ε.Ε. για την ισχύ των ευρωπαϊκών κανόνων. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να ποντάρει στο ενδεχόμενο ρήξης της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Πηγή: www.kathimerini.gr 03.04.2015
Περισσότερα στο Τι προτείνει η Μόσχα στην Αθήνα






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου