10 Ιουνίου 2015

Bloomberg: Το παιχνίδι του τελεσιγράφου Ελλάδας - δανειστών

Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg, με τίτλο «Τι παιχνίδι παίζει η Ελλάδα;» (What Game Is Greece Playing?) ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψη ότι η αντιπαράθεση Ελλάδας- δανειστών δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από το πρίσμα του οικονομικού ορθολογισμού και πως όσοι το επιχειρούν κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν έναν «δαπανηρό κακό υπολογισμό» (costly miscalculation).

Και προσθέτει: Η επαναλαμβανόμενη προθυμία της Ελλάδας και των πιστωτών της να φέρουν ολόκληρη την ευρωζώνη στο χείλος της καταστροφής δημιουργεί ένα δύσκολο και συναρπαστικό ερώτημα για τους θεωρητικούς των οικονομικών, ήτοι «τι παιχνίδι παίζουν στην πραγματικότητα;».

Κατά το πρακτορείο θα μπορούσε να είναι το κλασικό «παιχνίδι του δειλού» (game of chicken) στο οποίο η κάθε πλευρά φαίνεται αρκετά αποφασισμένη για να κάνει την άλλη να υποχωρήσει. Μπορεί επίσης να είναι το «δίλημμα του κρατούμενου», ήτοι οι δύο πλευρές θα ήταν σε καλύτερη θέση εάν συνεργάζονταν, αλλά η δυσπιστία τους αποτρέπει από το να το κάνουν. Τέλος θα μπορούσε να είναι ένα άλλο κλασικό παιχνίδι, το «παιχνίδι του τελεσιγράφου». Σε αυτό ο παίκτης λαμβάνει κάποια χρήματα, αλλά μπορεί να τα κρατήσει μόνο πείθοντας έναν δεύτερο παίκτη να αποδεχθεί μέρος του ποσού.

Αυτό το «παιχνίδι του τελεσιγράφου» φαίνεται κατά το Bloomberg να ταιριάζει στη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Οι πιστωτές θεωρούν ότι η Ελλάδα, σε μια κατάσταση αδυναμίας, θα πρέπει να είναι ευγνώμων για την ανακούφιση που της έχει προσφερθεί και να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Στο τέλος, είναι καλύτερο από το τίποτα. Ωστόσο η Ελλάδα, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, βλέπει ότι οι πιστωτές έχουν το περιθώριο να κάνουν περισσότερα και νιώθει προσβεβλημένη από τον πόνο που πρέπει να υπομείνει. Εάν είναι απαραίτητο, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν την κατάρρευση του ευρώ για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια τους. Από αυτή την άποψη, δεν είναι στην πραγματικότητα μια οικονομική αντιπαράθεση.

«Το παιχνίδι του τελεσιγράφου μας διδάσκει ότι η ελληνική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από το πρίσμα του οικονομικού ορθολογισμού. Όσοι επιχειρούν να το κάνουν κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν έναν δαπανηρό κακό υπολογισμό», σημειώνει το άρθρο. 

Πηγές: news.in.gr και www.tovima.gr 10.06.2015






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. δεν μας λένε όμως ότι το κόστος του παιχνιδιού τους, θα το πληρώσει στο τέλος ο ελληνικός λαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή