9 Απριλίου 2018

O Καζανόβα επιστρέφει στη Βενετία

Ένα σύντομο αφιέρωμα από τη Deutsche Welle 

Ο νεαρός Τζάκομο. Ο Τζάκομο Γκιρολάμο Καζανόβα γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1725. Οι γονείς του ήταν ηθοποιοί, ο ίδιος όμως ονειρευόταν να γίνει γιατρός. Η γιαγιά του χρηματοδότησε τις σπουδές του στη Νομική και τη Θεολογία. Για λίγα χρόνια μάλιστα εργάστηκε ως ιερέας. Μια φορά γλίστρισε μάλιστα μεθυσμένος από τον άμβωνα. Όσο για τις γυναικοδουλειές του... αυτές δεν τις σταμάτησε ποτέ.


Οι αμαρτωλές νύχτες. Άπειρες φορές ο Καζανόβα έτρεξε τα βράδια ανάμεσα στα σοκάκια και τα κανάλια της Βενετίας για να συναντήσει τις αγαπημένες του. Συχνά πάντως έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός μια και πολλές φορές οι κυρίες ήταν παντρεμένες.


Ο εραστής. Ο Καζανόβα μπαινοβγαίνει στα μπουντουάρ των γυναικών όλης της Ευρώπης. Τις αγαπάει όλες. Τόσο τις κυρίες του καλού κόσμου όσο και τις "ελαφριές". Συχνά πρέπει να μονομαχήσει με τους συζύγους των κυριών όταν αυτοί ανακαλύπτουν τις παρασπονδίες τους. Μόνο στη Βενετία ο Καζανόβα είχε 200 ερωμένες.

Η Μανόν Μπαλέτι, μια από τις πολλές. Είναι μόλις 17 χρονών η Μανόν Μπαλέτι, όταν ο Καζανόβα της κλέβει την καρδιά. Είναι 13 χρόνια νεότερή του, αλλά εκείνη τον ερωτεύεται παράφορα και ελπίζει να τον παντρευτεί. Του στέλνει συνολικά 42 ερωτικά γράμματα και βάζει ενέχυρο το διαμαντένιο της δαχτυλίδι για να τον βγάλει από τη φυλακή. Τα τρία χρόνια που διαρκεί η σχέση την απατά συστηματικά. 

Ένας κοσμοπολίτης. Στο μουσείο του Καζανόβα ο επισκέπτης μαθαίνει πολλά και για τον επαγγελματικό βίο του Καζανόβα. Ήταν ιερέας, βιολιστής, στρατιώτης, κατάσκοπος, διπλωμάτης, συγγραφέας και ιδρυτής της γαλλικής λοταρίας. Είχε συχνά τις τσέπες του γεμάτες λεφτά και ήταν τζογαδόρος. Μπήκε πολλές φορές φυλακή για χρέη, αλλά αυτό δεν επηρρέασε καθόλου τη φήμη του ως εραστή. 

Το γράψιμο ως θεραπεία. Σε ηλικία 60 ετών ο Καζανόβα αναλαμβάνει στη Βοημία μια θέση σαν βιβλιοθηκάριος. Μοναχικός, πικραμένος και χτυπημένος από σύφιλη αναπολεί το ένδοξο παρελθόν του. Ο γιατρός του προτείνει το γράψιμο για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και εκείνος γράφει ένα βιβλίο 3.000 σελίδων με τον τίτλο "Η ιστορία της ζωής μου". Το βιβλίο γίνεται μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο.

Ένα μουσείο για τον Καζανόβα. 15 με 20 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βενετία και πολλοί αναζητούν τα ίχνη του Καζανόβα. Το γεγονός αυτό έδωσε την ιδέα στον Κάρλο Παρόντι να ιδρύσει ένα μουσείο για τον περίφημο εραστή. Στόχος του είναι να διαφανεί ότι ο Καζανόβα δεν ήταν μόνο γυναικάς αλλά και φιλόσοφος και συγγραφέας. Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετική ανάρτηση: 
Στη Βενετία που κινδυνεύει!

... Εκεί, στην πλάτεία του Αγιου Μάρκου, στο Καφέ Φλοριάν, που άνοιξε το 1720 σταθήκαμε και εμείς για ένα καφέ. Εξάλλου, ήταν το αγαπημένο καφενείο των διανοούμενων του 19ου αιώνα, από τον Καζανόβα ως τον Λόρδο Βύρωνα, από τον Γκαίτε ως τον Μαρσέλ Προυστ, από τονΤζέιμς Τζόις ως τη Γερτρούδη Στάιν. Εκεί στο Καφέ Φλοριάν συγκεντρώνονταν κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, που γοητεύτηκαν από τη μαγεία του βενετσιάνικου καφέ και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους σε πίνακες ζωγραφικής και μυθιστορήματα... 

afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου