10 Απριλίου 2018

Η εισαγωγική τοποθέτηση της απολογίας Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο

Στην παραδοχή πως το Facebook υπέπεσε σε σειρά λαθών όσον αφορά την προστασία των δεδομένων των χρηστών του και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων θα προβεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Σύμφωνα με την εισαγωγική τοποθέτησή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, 
ο κ. Ζούκερμπεργκ θα παραδεχτεί
ότι το Facebook έκανε το «μεγάλο σφάλμα» να μην έχει αρκετά ευρεία αντίληψη των ευθυνών του, ενώ παράλληλα «δεν έπραξε αρκετά» ώστε να εμποδίσει την κατάχρηση των εργαλείων του.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ζούκερμπεργκ θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη, ως συνιδρυτής του Facebook. «Ήταν δικό μου λάθος και λυπάμαι […] Είμαι υπεύθυνος για τα όσα συμβαίνουν εδώ», θα πει.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος θα παραδεχτεί πως δεν αρκεί η εταιρεία να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα έκφρασης, αλλά πρέπει να διασφαλίζει πως αυτή η φωνή δεν χρησιμοποιείται για να πληγούν άνθρωποι ή για να γίνει διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η απολογία Ζούκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και την Τετάρτη, έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων πως η εταιρεία πολιτικών συμβουλών Cambridge Analytica, η οποία υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ, κατόρθωσε να αποσπάσει δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ θα επαναλάβει ότι η διαρροή έγινε εξαιτίας κενών που υπήρχαν έως το 2014 στην πολιτική του Facebook όσον αφορά την πρόσβαση που είχαν οι σχεδιαστές εφαρμογών στα δεδομένα όχι μόνο όσων χρησιμοποιούσαν τα app τους αλλά στα στοιχεία των φίλων των εν λόγω χρηστών.

Θα τονίσει πως τα κενά διορθώθηκαν από το 2014 και θα απαριθμήσει τα μέτρα που λαμβάνει το κοινωνικό δίκτυο ώστε να αποφευχθούν ανάλογες μελλοντικές κρίσεις.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο κ. Ζούκερμπεργκ θα πει πως περίπου 126 εκατομμύρια χρήστες έλαβαν περιεχόμενο από τον ρωσικό φορέα Internet Research Agency, που πιστεύεται πως ήταν το κύριο όργανο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Μεταξύ άλλων, ο νεαρός επιχειρηματίας θα αναφέρει πως έως το τέλος του έτους το προσωπικό του Facebook για θέματα ασφαλείας θα αυξηθεί από 15.000 που είναι σήμερα σε 20.000.

Ολόκληρη η εισαγωγική κατάθεση ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr 


Ένας «στρατός» από ομοιώματα του Ζούκερμπεργκ κατέλαβε την Ουάσιγκτον 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται με όποιο τρόπο μπορούν για το Facebook και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Μάρκ Ζούκεργμπεργκ, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Έτσι, σήμερα, την πρώτη ημέρα κατάθεσης του Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο στις επιτροπές του κογκρέσου και για να τραβήξουν την προσοχή, μέλη της ομάδας Avaaz, έφτιαξαν εκατό ομοιώματα του ιδρυτή του Facebook, τον οποίο παρουσίαζαν με ένα μπλουζάκι που έφερε το σύνθημα «φτιάξε το facebook», και τα τοποθέτησαν σε παράταξη έξω από το κτίριο της Γερουσίας.

Πηγές: kathimerini.gr, 
ΝΕW YORK TIMES 

Σχετική ανάρτηση: Facebook: Προσωπικά στοιχεία 87 εκατ. χρηστών κατέληξαν στην Cambridge Analytica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου