8 Απριλίου 2018

Οταν τα likes μετατρέπονται σε χρήμα!

Καθημερινή / της Τασούλας Επτακοίλη (απόσπασμα):

Κάποιες φωτογραφίες, στο λογαριασμό πρώην τηλεπερσόνας στο Instagram: Στη μία έφτιαχνε κουλουράκια στην κουζίνα της με γνωστό αλεύρι, στην άλλη έτρωγε αγουροξυπνημένη δημητριακά δημοφιλούς μάρκας, παρακάτω έπινε αρωματισμένο ανθρακούχο νερό με τις φίλες της σε ένα μπαρ – με τη φιάλη, φυσικά, σε πρώτο πλάνο. Και πέρυσι έβγαλε από διαφημίσεις προϊόντων στο Ιnstagram και το YouΤube γύρω στις 100.000 ευρώ. Χαλαρά!

Είναι γνωστό ότι διεθνώς οι λεγόμενοι influencers έχουν τη μερίδα του λέοντος στη διαφημιστική πίτα. Κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το παιχνίδι της διαφήμισης παίζεται πια σχεδόν αποκλειστικά σε Instagram, Facebook, YouTube και Twitter. Εκεί είναι γνωστές και οι ταρίφες. Εχεις 100.000 ακολούθους; Μπορείς να πληρωθείς 2.000 δολάρια για ένα post. Oι ακόλουθοί σου ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο; Η αμοιβή σου φτάνει τις 20.000 δολάρια. Και πάει λέγοντας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο στο Instagram και μόνο στην αμερικανική αγορά, οι διαφημιστικές εταιρείες θα έχουν επενδύσει μέσα στη χρονιά που διανύουμε περίπου 2,5 δισ. δολάρια. 

Αριστερά, η μπλόγκερ Κιάρα Φεράνι. Δεξιά πάνω, Ροζάνα Πανσίνο, ιντερνετική ζαχαροπλάστισσα. Δεξιά κάτω, Μπράιαν Κέλι, κορυφαίος influencer.

Η Κιάρα Φεράνι, 31χρονη Iταλίδα μπλόγκερ και σχεδιάστρια μόδας, το 2017 εισέπραξε 8 εκατ. δολάρια διαφημίζοντας εμμέσως μέσω των αναρτήσεών της ρούχα και αξεσουάρ στα social media. Αναμενόμενο, αφού ο «στρατός» της είναι ανίκητος: 23,5 εκατ. ακόλουθοι στο Instagram και άλλοι 2 εκατ. στο Twitter, 4 εκατ. likes ετησίως στο Facebook, 2,3 εκατ. subscribers στο YouTube.

Τα αντίστοιχα έσοδα της Αμερικανίδας ζαχαροπλάστισσας του Διαδικτύου Ροζάνα Πανσίνο ανέρχονται σε 6 εκατ. δολάρια, ενώ ο συμπατριώτης της Μπράιαν Κέλι, influencer στον χώρο του ταξιδιού, είδε επίσης παχυλά ποσά να μπαίνουν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς την περασμένη χρονιά, χάρη στη... στήριξη των περίπου 17 εκατομμυρίων «φίλων» του.

Η σχετική λίστα του περιοδικού Forbes με τους Top Influencers είναι άκρως διαφωτιστική για το πώς τα like μας –τα συχνά αθώα, αυθόρμητα, ενθουσιώδη like μας– μετατρέπονται σε χρήμα.

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου