9 Απριλίου 2018

Ουγγαρία: Καθαρή νίκη του εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν στις εκλογές

Καθαρή νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία κατήγαγε ο δεξιός εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο καθώς η διχασμένη αντιπολίτευση, που υπέστη βαριά ήττα, εισέρχεται σε περίοδο κρίσης.

Το κόμμα του Όρμπαν, το «Φίντες», με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια καταμετρημένα, συγκεντρώνει το 48,8% των ψήφων, ποσοστό που είναι κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που είχε εξασφαλίσει το κυβερνών κόμμα πριν από τέσσερα χρόνια, κάτι που επιτρέπει στον Όρμπαν να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην ουγγρική Βουλή, όπως το 2014 και το 2010. Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ (69,3%).

«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη, που μας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, να υπερασπιστούμε την Ουγγαρία», είπε ο 54χρονος πρωθυπουργός στο πλήθος των υποστηρικτών του. 


Ο Όρμπαν, μοντέλο για τους δεξιούς λαϊκιστές στην Ευρώπη, όνειδος για εκείνους που καταγγέλλουν την αυταρχική του παρέκκλιση, δήλωνε πριν από τις εκλογές της Κυριακής ότι θέλει να καταστήσει «αμετάκλητες» τις αλλαγές που προώθησε αφότου επανήλθε στην εξουσία το 2010. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός που το 2015 ύψωσε έναν φράχτη πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων για να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα των προσφύγων, τους οποίους παρομοιάζει με «τρομοκράτες», εμφανίζεται ενδυναμωμένος από τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Θαυμαστής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πρωθιερέας μιας «ανελεύθερης» δημοκρατίας, αιχμή του δόρατος του αγώνα εναντίον της έλευσης μεταναστών στην Ευρώπη, ο Όρμπαν από το 2010 ασκεί την εξουσία περιορίζοντας τις ελευθερίες εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος» και συγκεντρώνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά κρίσιμων τομέων, από την οικονομία μέχρι τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης.

«Μεγάλη και καθαρή νίκη του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. Η ανατροπή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που προωθεί η ΕΕ απορρίφθηκαν και πάλι», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, που αποπειράθηκαν να εκμεταλλευθούν την αποστροφή μέρους τουλάχιστον του εκλογικού σώματος έναντι του Όρμπαν και του πολιτικού του λόγου, ηττήθηκαν.

Το 
ακροδεξιό Γιόμπικ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, που κατέβαλε προσπάθειες να προβάλει μια πιο «κεντρώα» και μετριοπαθή εικόνα, δεν κατάφερε να βελτιώσει την προ τετραετίας επίδοσή του και περιορίζεται στο 19,8% των ψήφων. Ο ηγέτης του, Γκάμπορ Βόνα, υπέβαλε την παραίτησή του.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP) είδε το ποσοστό του να περιορίζεται στο 12,4%. Το προεδρείο του επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Γκιούλα Μόλναρ. Το κόμμα των πρασίνων (LMP) συγκέντρωσε το 6,9% των ψήφων.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η συμμαχία Φίντες- KDNP αναμένεται να καταλάβει 133 ως 134 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο, επί συνόλου 199, το Γιόμπικ 26 και οι Σοσιαλιστές 20.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου