14 Μαρτίου 2019

Τσακαλώτος: Ήμασταν πιο αδύναμοι το 2015 από ό,τι πιστεύαμε

Την παραδοχή ότι «ήμασταν πιο αδύναμοι από ό,τι πιστεύαμε» το 2015, κατά τη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην πανεπιστημιακή Σχολή «Sciences Po - Paris School of International Affairs» στο Παρίσι, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη».

Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου και ανέφερε πως "υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: Η επιστροφή στην ανάπτυξη, οι πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η μείωση της ανεργίας, παρότι αυτή παραμένει πολύ υψηλή", όπως είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ Τσακαλώτος, η κρίση στην Ευρώπη γενικά δεν τελείωσε, καθώς "υπάρχουν τρία ζητήματα που την τροφοδοτούν: η ανισότητα, το αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας και η αίσθηση ταυτότητας και κοινότητας- οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του να είσαι μέλος ενός συνόλου", όπως είπε. Αυτά, κατά την άποψή του, είναι "τα τρία θέματα που χωρίζουν την Αριστερά και τη Δεξιά"...

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού επεσήμανε ότι η σημερινή γενιά είναι η πρώτη που θα έχει χειρότερους μισθούς και συντάξεις από τους γονείς της, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος:

"Ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά δεν τα καταφέραμε"
, δήλωσε. "Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό", ανέφερε, "και αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, έναν συμβιβασμό, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Πήραμε τη συμφωνία αυτή το καλοκαίρι", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας καλή αυτήν τη συμφωνία...

Τώρα, το πόσο καλή μπορεί να είναι αυτή η συμφωνία ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους σε σχέση με την αρχική επιδίωξη διαγραφής σημαντικού μέρους του χρέους, γιατί αυτό ήταν το αρχικό αίτημα της 
κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ενδιαφέρον όμως έχει μια κάποια απόπειρα αυτοκριτικής που επιχείρησε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην πανεπιστημιακή Σχολή στο Παρίσι:
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμασταν πιο αδύναμοι από ό,τι πιστεύαμε», είπε απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου. Ο κ. Τσακαλώτος είπε το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν τότε υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. « Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό τότε , τα ίδια θα συνέβαιναν. Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. «Πάντα οι πλούσιοι έχουν καλύτερους δικηγόρους, λογιστές, βρίσκουν τρόπους να μην πληρώσουν φόρους. Υπερβάλαμε στο πόσο εύκολο θα ήταν να εντοπίσουμε το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή», ανέφερε.

Πάλι λοιπόν αυταπάτες είχαμε... σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο αυτή τη φορά.

afirimeno.com

Πηγή: Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου