15 Μαρτίου 2019

Βιέννη, η καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζεις και το 2019

Η αυστριακή πρωτεύουσα κατέκτησε την κορυφή για δέκατη συνεχόμενη χρονιά στη σχετική έρευνα της Mercer. Η Αθήνα στην 89η θέση.

Η Βιέννη ανακηρύχθηκε για άλλη μία φορά η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως στον κατάλογο με 231 μητροπόλεις της εταιρείας συμβούλων επιχειρηματιών Mercer. 

Η πρωτοκαθεδρία και το υψηλό επίπεδο ζωής της Ευρώπης είναι ολοφάνερα, καθώς ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στις οκτώ από τις πρώτες δέκα θέσεις με τις καλύτερες πόλεις. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη της Ελβετίας, ενώ την τρίτη θέση μοιράστηκαν το Βανκούβερ του Καναδά, το Μόναχο της Γερμανίας και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Τη δεκάδα συμπληρώνουν Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Κοπεγχάγη, Γενεύη και Βασιλεία.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 89η θέση φέτος, σημειώνοντας πτώση τριών θέσεων σε σχέση με το 2018. Το κλεινόν άστυ βρίσκεται χαμηλά και στη λίστα με τις ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου. Κατέκτησε μόλις την 102η θέση με την Mercer να εξηγεί αυτήν την πτώση στην «αργή επανάκαμψή της από την οικονομική και πολιτική αναταραχή λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Ασφαλέστερη πόλη του κόσμου για το 2019 ανακηρύχθηκε το Λουξεμβούργο.

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων από τους συνεργάτες της διεθνούς εταιρείας Mercer χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα καθώς και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες. 

Η όπερα της Βιέννης

Για τη Βιέννη τονίζεται στην φετινή αξιολόγηση, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα το γεγονός «της σταθερής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, η πολύ καλή ιατρική περίθαλψη, η πλούσια και πολύπλευρη προσφορά στον πολιτισμό και οι δυνατότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, όπως επίσης ο μεγάλος αριθμός διεθνών σχολείων». Επισημαίνεται επίσης «το μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, το αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, η εξαιρετική προσφορά ποιοτικής κατοικίας τόσο στην ίδια την πόλη όσο και γύρω απ’ αυτή.

«Η Βιέννη δεν επαναπαύεται στις δάφνες των επανειλημμένων διακρίσεων της, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται περαιτέρω, ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από εισοδήματα και προέλευση, να μπορούν να συμμετέχουν στην υψηλή ποιότητα ζωής της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, σχολιάζοντας με ικανοποίηση το γεγονός ότι, για δέκατη στη σειρά φορά, η αυστριακή πρωτεύουσα ανακηρύχθηκε και για το 2019 η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.

Πηγή: in.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής το 2018 (
28.03.2018)
Η Βιέννη η καλύτερη πόλη του κόσμου στην ποιότητα ζωής (
14.03.2017)
Οι πόλεις με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο (
23.02.2016)

Αναρτήσεις σχετικά με τη Βιέννη:
Βιέννη (Wien) – Μια περιπλάνηση στο Ring

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου