18 Μαρτίου 2019

DW: Η 18η Μαρτίου Ημέρα της Δημοκρατίας;

Ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προτείνει την καθιέρωση της Ημέρας της Δημοκρατίας. Η 18η Μαρτίου προσφέρεται για πολλούς λόγους. Ένα κίνημα πολιτών μάχεται εδώ και χρόνια. Από τη Deutsche Welle:

Ίσως η 18η Μαρτίου είναι μια υποτιμημένη ημερομηνία στη γερμανική ιστορία. Αυτή την ημέρα το 1793 ανακηρύχθηκε στο Μάιντς η πρώτη Γερμανική Δημοκρατία. Το 1848 στο Βερολίνο η δημοκρατική επανάσταση κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες. Επίσης στις 18 Μαρτίου 1990 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην τότε Ανατολική Γερμανία. Όμως η 18η Μαρτίου δεν έχει ενδιαφέρον μόνο από γερμανική σκοπιά αλλά και από ευρωπαϊκή. Στην Ιταλία το 1848 αναφέρονται οι λεγόμενες «cinque giornate» δηλαδή «οι πέντε μέρες». Επρόκειτο για μια εξέγερση πέντε ημερών εναντίον της αυστριακής κατοχής. Τέλος την ίδια ημέρα το 1871 ιδρύθηκε η «Κομμούνα του Παρισιού». Επρόκειτο για την εργατική επαναστατική κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης.

Ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο τελευταίο φύλλο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit προτείνει η 18η Μαρτίου να καθιερωθεί ως η Ημέρα της Δημοκρατίας.

Και δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την ιδέα στη Γερμανία. Ο Φόλκερ Σρέντερ, ο οποίος έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας μάχεται πάνω από 40 χρόνια για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. 

Στις 18 Μαρτίου 1990 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Ανατολική Γερμανία

Κίνημα πολιτών για την 18η Μαρτίου 

«Ιδρύσαμε το 1978 την κίνηση πολιτών 18 Μαρτίου. Τότε η Γερμανία ήταν ακόμα διαιρεμένη σε δυο κράτη. Πιστεύαμε πως και τα δυο κράτη θα μπορούσαν να γιορτάζουν με υπερηφάνεια εκείνη την ημέρα. Η 18η Μαρτίου ήταν μια υπέροχη ημέρα. Ο Πρώσος βασιλιάς έπρεπε να βγάλει το καπέλο του μπροστά στους αγωνιστές. Πιστεύαμε ότι η 18η Μαρτίου θα ενίσχυε την εθνική συνείδηση. Οι Γερμανοί δεν θα χωρίζονταν σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα και θα αγωνίζονταν για μια ενωμένη δημοκρατική Γερμανία».

Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Γερμανός Πρόεδρος, ο Εθνικοσοσιαλισμός αλλά αργότερα και το απολυταρχικό καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία πολέμησαν όλους όσοι είχαν διαφορετική άποψη. Αργότερα, και καλώς, οι επέτειοι εστίασαν στα θύματα. Όμως σύμφωνα με τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ διδάγματα μπορεί κανείς να αντλήσει από τους αγώνες για την ελευθερία. Και σε αυτό συμφωνεί ο Φόλκερ Σρέντερ:

«Επικαλούμαστε την επανάσταση του Μαρτίου του 1848, η οποία δεν αφορά μόνο τη Γερμανία αλλά ήταν ένα ευρωπαϊκό κίνημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τα χρώματα της γερμανικής σημαίας, το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό είναι για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Το πρώτο που έκαναν οι Ναζί ήταν να καταργήσουν τη σημαία. Νομίζω σήμερα θα μπορούσε κανείς να είναι υπερήφανος όταν δείχνει τη σημαία αυτή η οποία συμβολίζει τη συμφιλίωση των λαών για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Κέρστεν Κνιπ, Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου