23 Μαρτίου 2019

Άνοιξε το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης

Έχοντας ήδη δεχθεί προκρατήσεις από 7.000 πελάτες, το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης άνοιξε την Τετάρτη τις πύλες του στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας.

Πρόκειται για το εστιατόριο Under -στα νορβηγικά σημαίνει και «θαύμα»-, το οποίο μοιάζει με έναν φαρδύ συμπαγή σωλήνα, μέρος του οποίου είναι βυθισμένο στη Βόρεια Θάλασσα.

Την κατασκευή του ανέλαβε η νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρεία Snoehetta, η οποία σχεδίασε επίσης την Όπερα του Όσλο και το Εθνικό Μουσείο - Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. 


Στο εσωτερικό του εστιατορίου, ξύλινες σανίδες καλύπτουν το επάνω τμήμα του, ενώ σε ένα χαμηλότερο επίπεδο, οκτώ μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται μια αίθουσα που μπορεί να φιλοξενήσει 40 επισκέπτες και η οποία χωρίζεται από τη θάλασσα με ένα τεράστιο παράθυρο που προσφέρει πανοραμική θέα. 


«Η γοητεία είναι ακριβώς αυτή η μετάβαση, που ενώ είσαι πάνω από το νερό φθάνεις κάτω από τη θάλασσα, καθώς διασχίζεις το κτίριο. Το μεγάλο παράθυρο δείχνει το υποθαλάσσιο περιβάλλον όχι όπως ένα ενυδρείο, αλλά την πραγματική εικόνα», δήλωσε ο ιδρυτής της Snoehetta, Κέτιλ Τρένταλ Τούρσεν.

Κατά τους δημιουργούς της, η κατασκευή -η οποία γεμίζει φυσικό φως στη διάρκεια της ημέρας- μπορεί να αντέξει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. 


Σε ό,τι αφορά το μενού, τα 18 του πιάτα παρασκευάζονται από τοπικά υλικά και θαλασσινά, με το κόστος ανά άτομο -μαζί με τα ποτά- να φτάνει έως τα 380 ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Το εστιατόριο, όπως και ένα παρακείμενο ξενοδοχείο, ανήκουν στα αδέρφια Ούμποσταντ τα οποία αναμένουν πως σχεδόν 12.000 άτομα θα δειπνούν στο «Under» κάθε χρόνο. «Ο στόχος είναι το 50% των πελατών που τρώει εδώ, να διανυκτερεύει στη συνέχεια στο ξενοδοχείο μας...», είπε ο Γκετ Ούμποσταντ.

Τα υποθαλάσσια εστιατόρια που υπάρχουν παγκοσμίως μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και τα περισσότερα βρίσκονται στα τροπικά νερά όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό. 

Πηγές: naftemporiki.gr , kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου