29 Μαρτίου 2019

Η NASA δίνει 16.500 ευρώ σε εθελοντές για να μείνουν ξαπλωμένοι 60 ημέρες

Φανταστείτε να είστε ξαπλωμένοι για δύο μήνες σε ένα κρεβάτι, να τρώτε, να κοιμάστε χωρίς όμως να μπορείτε να σηκωθείτε. Σίγουρα δεν πρόκειται για ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Θα το κάνατε όμως για 16.500 ευρώ;

Η NASA, σε συνεργασία με το Αεροδιαστημικό Γερμανικό Κέντρο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ζητά εθελοντές
που θα έχουν όλη την καλή... διάθεση να μείνουν ξαπλωμένοι για 60 μέρες, στο πλαίσιο μια έρευνας που θα βοηθήσει να κατανοήσουν πώς επηρεάζει η βαρύτητα το ανθρώπινο σώμα. 

Προσομοιάζοντας τις επιδράσεις από την έλλειψη βαρύτητας, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν μεθόδους για να εξαλείψουν τις επιπτώσεις που έχει η βαρύτητα ώστε οι αστροναύτες να μην χρειάζεται να ξοδεύουν πολύ χρόνο στη γυμναστική όσο διάστημα βρίσκονται στο... Διάστημα.


Όσο θα είναι ξαπλωμένοι, οι εθελοντές θα έχουν τα πόδια τους ελαφρά ψηλότερα από τα κεφάλια τους, προκειμένου να μειωθεί η ροή του αίματος στα άκρα, όπως περίπου αυτό που βιώνουν οι πραγματικοί αστροναύτες στο διάστημα.


Όσον αφορά, δε, στις βασικές ανάγκες των εθελοντών (όπως μπάνιο, φαγητό και τουαλέτα), θα πρέπει όλες τους να ικανοποιούνται σε... οριζόντια θέση. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τηλεόραση, θα έχουν υλικό ανάγνωσης, αλλά και κάποιες ακόμη δραστηριότητες με τους διοργανωτές να τους ενθαρρύνουν να παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα.

Μια ομάδα διατροφολόγων θα βρίσκεται πάντως δίπλα τους ώστε να μην πάρουν βάρος τις 60 αυτές ημέρες. Αυτό μάλιστα δεν σημαίνει ότι θα στερούνται κάτι, καθώς στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και γλυκά!

Οι 24, συνολικά, συμμετέχοντας θα λάβουν 16.500 ευρώ και θα πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι το γερμανικό αεροδιαστημικό κέντρο (DLR) στην Κολονία της Γερμανίας. 


Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εθελοντές: Πρέπει να είναι μεταξύ 24 έως 55 ετών, υγιείς, μη καπνιστές, και να γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα. 

Η έρευνα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει συνολικά 89 ημέρες, καθώς πριν από την ξάπλα των 60 ημερών, οι συμμετέχοντες θα περάσουν 5 ημέρες εξοικείωσης. Με την ολοκλήρωση της κλινικής μελέτης των 60 ημερών, θα περάσουν άλλες 14 ημέρες σε αποκατάσταση, όπως κάνουν οι πραγματικοί αστροναύτες.

Πηγές: cnn.gr , iefimerida.gr
Φωτογραφίες: NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου