21 Μαρτίου 2019

Βρέθηκε το αρχαίο πλοίο που είχε περιγράψει ο Ηρόδοτος

Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια που είδε στο Νείλο. Στην πρώτη μεγάλη ιστορική καταγραφή του αρχαίου κόσμου, στο «Ηροδότου Ιστορίαι», ο Ηρόδοτος περιέγραψε λεπτομερώς σε 23 σειρές την περίπλοκη κατασκευής ενός "baris". Όμως, μέχρι σήμερα, δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις περιγραφές του ιστορικού.

Πρόσφατα ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχαιολόγοι – μελετητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ένα «καταπληκτικά συντηρημένο» ναυάγιο στα νερά γύρω από το αρχαίο, αιγυπτιακό βυθισμένο λιμάνι του Θώνης – Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι τα baris υπήρχαν, όπως ακριβώς τα είχε περιγράψει ο Έλληνας ιστορικός. 

«Αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος ήταν αυτό που είδαμε» δήλωσε δήλωσε ο Δρ. Ντάμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάνοντας λόγο για τον ίδιο τρόπο και υλικά κατασκευής που ανέφερε ο ιστορικός. 


Το 450 π.Χ. ο Ηρόδοτος παρακολούθησε την κατασκευή ενός τέτοιου πλοίου και περιγράφει με λεπτομέρεια τις εργασίες, ακόμη και τα υλικά και την τεχνική κατασκευής.

«Ο Ηρόδοτος περιγράφει πως τα σκάφη έχουν μακρά εσωτερικά πλευρά. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι σήμαινε αυτό... Η δομή αυτή δεν ήταν αρχαιολογικά γνωστή μέχρι τώρα. Τώρα ανακαλύψαμε αυτή τη μορφή κατασκευής σε αυτό το συγκεκριμένο σκάφος και ταιριάζει απολύτως με όσα έγραψε ο Ηρόδοτος», λέει ο Δρ. Ρόμπινσον.

Το εύρημα ονομάζεται «πλοίο 17» και με μήκος έως 28 μέτρα είναι ένα από τα πρώτα, μεγάλα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί ποτέ.

Πηγές: kathimerini.grlifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου