31 Μαρτίου 2019

Με Κέρδη 17,63% το Χρηματιστήριο της Αθήνας το α’ τρίμηνο του 2019

Με 6,5 δισ. ευρώ «προίκισε» το Χρηματιστήριο της Αθήνας το α’ τρίμηνο του 2019, το τέλος του οποίου βρήκε όλους τους δείκτες «πράσινους» και τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων με αξιόλογα κέρδη. Ανοδικοί και οι τρεις πρώτοι μήνες του 2019, ενώ η έλευση του παραδοσιακά καλού Απριλίου αυξάνει τις προσδοκίες για διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της εικόνας.

Κέρδη για 
δείκτες και μετοχές 

Το α’ τρίμηνο του 2019 ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κέρδισε 17,63%, ενώ αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 16,85%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο παρουσίασε ο δείκτης των τραπεζών, που στο εν λόγω διάστημα αποκόμισε κέρδη 25,61%. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 45,07 εκατ. ευρώ.

«Μετά το θετικό χρηματιστηριακό πέρας και του Μαρτίου η χρονιά μετράει τρία στα τρία σε ανοδικούς μήνες από το ξεκίνημά της, ένα φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά το 2014. Ειδικότερα ο Μάρτιος αποδείχθηκε τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με μηνιαία κέρδη 1,96% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 1,14% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Επιδόσεις τριμήνου για τις επιμέρους μετοχές: Μετοχή του χρηματιστηριακού τριμήνου η Αλουμύλ με απόδοση 143,09%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με σημαντικά κέρδη τριμήνου έκλεισαν μεταξύ άλλων και οι τίτλοι: Ο ΟΤΕ με 25,42%, ο ΟΠΑΠ με 21,13%, η Alpha Bank με 12,18%, η Εθνική με 41,45%, η Eurobank με 31,48%, η Πειραιώς με 45,00%, ο Μυτιληναίος με 23,59% και η Βιοχαλκο με 28,54%. 

Με 6,5 δισ. ευρώ «προίκισε» το Χρηματιστήριο της Αθήνας το α’ τρίμηνο του 2019. Στο τέλος του Μαρτίου η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola διαμορφώνεται στα 11,3 δισ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να βρίσκεται στην αμέσως επόμενη θέση με 5,7 δισ. ευρώ και να ακολουθούν: ΟΠΑΠ (2,9 δισ. ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (2,6 δισ. ευρώ), Μοtor Oil (2,3 δισ. ευρώ) και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ). 

Προοπτικές Απριλίου

Ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας για το Χ.Α., καθώς η μέση απόδοση του γενικού δείκτη τα τελευταία 15 χρόνια ήταν 3,78%, με ποσοστό ανοδικών κλεισιμάτων 80%. 

«Αν και ο μήνας έχει μόνο 18 συνεδριάσεις λόγω των αργιών του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα, το πλήθος και η σημασία των γεγονότων που είναι προγραμματισμένα δημιουργούν προϋποθέσεις αν μη τι άλλο διατήρησης του ενδιαφέροντος, ανεβάζοντας το θερμόμετρο πριν τον έτσι κι αλλιώς προεκλογικό Μάιο. Κερασάκι στην τούρτα η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P στο τέλος του μήνα, μια αξιολόγηση η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς τη θετικότερη οπτική των ξένων επενδυτών», επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση έμπειρου χρηματιστή, ο οποίος σημειώνει: «Κάποιοι διεθνείς επενδυτές αναγνώρισαν πως η Ελλάδα είναι επαρκώς φθηνή για να γίνει επενδυτικός προορισμός και τοποθετήθηκαν. Σε αυτό βοήθησε το προεκλογικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη, που κάνει την Ελλάδα να μην ξεχωρίζει αρνητικά, αλλά και η προοπτική ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι λιγότερο φιλοευρωπαϊκή από τη σημερινή. Τώρα περιμένουμε το δεύτερο κύμα επενδυτών, που θα ξεκαθαρίσει την πορεία των τιμών, αλλά αυτό προσωρινά φαίνεται να περιμένει συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις για να εκδηλωθεί. Η ψήφιση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ένα πρώτο βήμα και τα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής». 

Πηγές: Με στοιχεία από naftemporiki.gr , euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου