17 Μαρτίου 2019

Μ. Σχοινάς: Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να περάσει η Ευρώπη στα χέρια της γενιάς του Erasmus

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα «έχει δικαιωθεί ιστορικά» και σ' αυτό πάνω πρέπει να χτίσουμε για να αντιμετωπίσουμε «τα μεγάλα εργοτάξια» που έχουμε μπροστά μας, ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης που οργάνωσε χθες βράδυ ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων με θέμα «οι ευρωεκλογές σε μια Ευρώπη που αλλάζει», με τη συμμετοχή του επικεφαλής εκπροσώπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα, του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου και διακεκριμένων καθηγητών στα ευρωπαϊκά θέματα.

Όλοι επέκριναν «τα ελλείμματα» και «τις ανισότητες» που παραμένουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το «μαύρο κουτί» του Eurogroup, τις «χαμένες ευκαιρίες» που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το Brexit και το «λάθος» να επικρατεί στις ευρωπαϊκές εκλογές η εθνική ατζέντα. Ωστόσο η γενική παραδοχή είναι ότι «η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου για να ζει κανείς». 


Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ειδικότερα, επικαλούμενος ρήση του Ομπάμα, είπε ότι «η ΕΕ είναι το σχέδιο που δικαιώθηκε από την ιστορία», καθώς απολαμβάνουμε ειρήνη τα τελευταία 63 χρόνια, ευημερία, με 8 φορές υψηλότερο επίπεδο ζωής, ενώ η ΕΕ αποτελεί παγκόσμιο παίκτη ήπιας ισχύος, προστατεύοντας τις μειονότητες, την αγορά εργασίας, τα δωρεάν συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.

Μίλησε για την ανθεκτικότητα της ΕΕ παρά τις «πολυκρίσεις» -το προσφυγικό, την τρομοκρατία, το Brexit, την άνοδο του λαϊκισμού- και μάλιστα για την ικανότητά της να επιτύχει ιστορικό ρεκόρ απασχόλησης, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «έχουν δουλειά 239 εκατ. Ευρωπαίοι».

Με το βλέμμα στο μέλλον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο ευκαιρίας» και ότι υπάρχει «κονσένσους των 27 να πορευτούμε όλοι μαζί», για να αντιμετωπίσουμε «τα μεγάλα εργοτάξια»: Να διορθώσει η ΕΕ τις ατέλειες της ΟΝΕ -με πραγματική οικονομική διακυβέρνηση και γνήσια τραπεζική ένωση- να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνεκτική πολιτική του μεταναστευτικού, να ελέγχει τα ευρωπαϊκά σύνορα, να αλλάξει τους όρους του ευρωπαϊκού ασύλου, για να μην υφίστανται την πίεση μόνον οι χώρες της πρώτης γραμμής. Η ΕΕ πρέπει επίσης να καλύψει τον ζωτικό χώρο που αφήνουν οι εταίροι της στη Δύση στο εμπόριο, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις.

Ο κ. Σχοινάς, ζήτησε «να αντισταθούμε σε αυτούς που έχουν στην ατζέντα τους την καταστροφή της Ευρώπης και «προσπαθούν με την παραπληροφόρηση να κλονίσουν την πορεία προς τις εκλογές». Είναι οι ίδιοι, είπε, που επιχείρησαν να κλονίσουν την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ, που χρηματοδότησαν την καμπάνια του Brexit. «Η Ευρώπη πρέπει να αντεπιτεθεί».

Καταλήγοντας και απευθυνόμενος προς το ακροατήριο των νεαρών πολιτικών επιστημόνων, είπε ότι οι ευρωεκλογές «είναι μια ευκαιρία να περάσει η Ευρώπη στα χέρια της γενιάς του Erasmus. Είναι η ώρα της γενιάς σας».


Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας αμφισβήτησε την «ορθοδοξία» της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι την αμφισβητεί και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και εκφράζοντας τον φόβο ότι αντί να λύσει τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσει στην άνοδο των φαινομένων της ακροδεξιάς και του ρατσισμού.

Ο κ. Κύρτσος αναφερόμενος στο Brexit μίλησε για «ακρωτηριασμό, μια μεγάλη απώλεια», επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους: τη βρετανική πολιτική τάξη, το ΕΛΚ, τις κυβερνήσεις «γιατί δεν ανταποκριθήκαμε στα προβλήματα που έθεσαν οι Βρετανοί». Έκλεισε όμως με αισιοδοξία η οποία προκύπτει από τα πολλά success stories στην Ευρώπη, όπως «στην Πολωνία, στην Ιρλανδία, στη Βαλτική», λέγοντας ότι «πρέπει να διαβάσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες που μας προσφέρει» και ότι είναι «το καλύτερο μέρος στον πλανήτη από οικονομική, κοινωνική άποψη, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάνω σ' αυτά πρέπει να χτίσουμε».

Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε.) αποτελεί μία σύγχρονη δεξαμενή σκέψης, διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας επιστημόνων. Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που προέρχεται από κλάδους της Νομικής, της Οικονομικής επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων και των Κοινωνικών επιστημών. Είναι Μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ο.Η.Ε. (UN Academic Impact) και κατέχει Ειδική Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. (ECOSOC – UN).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου