31 Μαρτίου 2019

Με οσμή σκανδάλου η υπόθεση Πετσίτη

Καταιγισμός αποκαλύψεων για την υπόθεση Πετσίτη, με αδικαιολόγητα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Ελλάδα και μία παραίτηση-βόμβα στις έρευνες που γίνονται από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος φιλοξενούνται στον κυριακάτικο Τύπο. Αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μανωλης Πετσίτης είναι, ως γνωστόν, μια γκρίζα φιγούρα που εμφανίζεται να κυκλοφορεί με άνεση στο Μαξίμου από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία και να είναι παιδικός φίλος του Νίκου Παππά, υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα ο κ. Πετσίτης εμφανίζεται να εμπλέκεται στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE-Λαυρεντιάδη, που φέρνει οσμή σκανδάλου στους διαδρόμους της πρωθυπουργικής βίλας της Ηρώδου Αττικού. O κ. Παππάς έχει πει ότι ο κ. Πετσίτης απλώς «βοήθησε» στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι τον γνώριζε από παλιά.

Υπάρχει σκάνδαλο Πετσίτη;

Μια συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης Πετσίτη στη συνέχεια με βάση σχετικά δημοσιεύματα στα protagon.gr, protothema.gr, tovima.gr, eleftherostypos.gr και skai.gr, σε μια προσπάθεια να δωθεί απάντηση στο ερώτημα "υπάρχει σκάνδαλο Πετσίτη;":

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα»

Σύμφωνα λοιπόν με το «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί, «αρκετές χιλιάδες ευρώ» τα οποία θεωρούνται «αδικαιολόγητα» βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE-Λαυρεντιάδη. Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι αυτές οι πληροφορίες προκύπτουν από τους πρώτους ελέγχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, οι οποίοι παραγγέλθηκαν με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, πριν από περίπου δύο μήνες. Οι έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς του «Μανόλο του Παππά» συνεχίζονται στην Ελλάδα και στη Κύπρο και επεκτείνονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και στην Ελβετία. Επισημαίνεται δε ότι τα ποσά εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του Πετσίτη σε ελληνική συστημική τράπεζα και προέρχονται από κυπριακές εταιρείες στις οποίες, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν φαίνεται ότι παρείχε υπηρεσίες – για αυτό και θεωρούνται «αδικαιολόγητα». 



Οπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», «σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, στις ερευνώμενες συναλλαγές εμπλέκεται και ένας “φίλος από τα παλιά”, ήτοι η δικηγορική εταιρεία Αρτέμη Αρτεμίου, για την οποία από το 2013 ο κ. Πετσίτης εμφανίζεται ως φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα». Σημειώνεται ότι ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου είχε συνταξιδέψει το καλοκαίρι του 2013 με τον Νίκο Παππά στην Βενεζουέλα, καθώς και ότι ο ίδιος και ο συνεταίρος του Λάμπρος Πιερή είναι στελέχη του ΑΚΕΛ, του «αδελφού» κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κύπρο. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι, πέρα από την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, στους τροφοδότες των λογαριασμών «περιλαμβάνεται και πολύ γνωστός κύπριος δικηγόρος, παντρεμένος με ελληνίδα ηθοποιό, ο οποίος φέρεται να συνεργάζεται με έτερο έλληνα επιχειρηματία που μισθοδοτούσε τον κ. Πετσίτη τα χρυσά χρόνια 2016-2017».

Σύμφωνα με το «Το Βήμα» και τον «Ελεύθερο Τύπο»

Από την πλευρά τους, «Το Βήμα της Κυριακής» και ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» φιλοξενούν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για μία παραίτηση μέλους της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, το οποίο προΐστατο στις έρευνες για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE-Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», η πρόεδρος της Αρχής, Αννα Ζαΐρη-Αρκουλή, μετέθεσε στις 22 Μαρτίου σε θέση-ψυγείο τον επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας, με αποτέλεσμα ο ίδιος λίγες ημέρες μετά να υποβάλει αναφορά με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», μέσω της οποίας συνδέει ευθέως την εκπαραθύρωσή του με τις έρευνές του. Στην αναφορά του έγραφε: «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Ερευνών τοποθετώντας με σε τελείως αναντίστοιχη θέση, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή κ.α.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα».

Ενώ ο πρώην προϊστάμενος κάνει λόγο για πορίσματα που εισηγήθηκε, η κυρία Ζαΐρη, σε επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα, πουθενά δεν ανέφερε την ύπαρξή τους σύμφωνα με το δημοσίευμα – το μόνο που σημείωσε σχετικά ήταν ότι υπήρξε μηνιαία ενημερωτική αναφορά για το ύψος των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

«Υπάρχουν πορίσματα για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE και ποια η τύχη τους; Eργο της Αρχής είναι να αποκαλύπτει τις διαδρομές του βρώμικου χρήματος ή να παρακωλύει τις έρευνες;» είναι τα ερωτήματα που θέτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Από την πλευρά του, ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» αποκαλύπτει ολόκληρη την επιστολή του προϊσταμένου στην πρωτότυπη μορφή της.

Δηλώσεις Ζωής Κωνσταντοπούλου

«Εγώ τον ήξερα ως τον κουβαλητή της τσάντας του Παππά, ούτε ήξερα το επώνυμό του. Τον είχα δει να συνοδεύει τον Παππά όπου πήγαινε, ήδη από την εποχή που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντοπολίτευση και ο Παππάς ήταν ο διευθυντής του γραφείου του Τσίπρα» ανέφερε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Σκάι και στον Γιώργο Αυτιά. «Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο πλουτισμός του Πετσίτη είναι πλουτισμός σχετιζόμενος με την σχέση του με την εξουσία. Με τον Τσίπρα, με τον Παππά, με την κυβέρνηση» πρόσθεσε. 


«Υπ' αυτή την έννοια, δεν αρκεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Πετσίτη, πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Παππά, του Τσίπρα και του περιβάλλοντός τους και πρέπει να δημοσιευτούν τα πόθεν έσχες» υπογράμμισε η επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας».

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, εκδόθηκε σήμερα η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σημερινά δημοσιεύματα τριών κυριακάτικων εφημερίδων δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι η παρέα του Μαξίμου εμπλέκεται σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που μόλις άρχισε να ξετυλίγεται. Στους λογαριασμούς του κ. Μανώλη Πετσίτη, στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, βρέθηκαν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά, με αποστολέα τον επίσης φίλο του κ. Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και θεωρείται γκουρού των offshore εταιρειών.

Τρανταχτή απόδειξη του σκανδάλου είναι η σημερινή αποκάλυψη ότι εκδιώχθηκε από τη θέση του το διευθυντικό στέλεχος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που διερευνούσε το σκάνδαλο ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη και εντόπισε μεταξύ άλλων τα παράνομα χρήματα στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Οφείλει σήμερα κιόλας να απαντήσει αν καλύπτει τις σκοτεινές δραστηριότητες των κ. Παππά, Πετσίτη και Αρτεμίου και να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ξηλώθηκε ο δημόσιος λειτουργός που διερευνούσε την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η παρέα του Μαξίμου ζημιώνοντας το Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Πηγές (και περισσότερα στοιχεία):
protagon.gr , protothema.gr , skai.gr , tovima.gr , eleftherostypos.gr , protothema.gr/konstadopoulou , nd.gr
Στην πρώτη φωτογραφία: Ο Μανώλης Πετσίτης με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου