12 Μαρτίου 2019

Πρόταση Ζορμπά: Να ανταλλάξουμε τον «Δρομέα» με άγαλμα των Σκοπίων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πληροφορία για πρόταση ανταλλαγής του γνωστού γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου, «Δρομέας», με άγαλμα της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, πρότεινε το θρυλικό γλυπτό που βρίσκεται μπροστά από το Χίλτον στην Αθήνα να μεταφερθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στην θέση του να τοποθετηθεί άγαλμα της γειτονικής χώρας που απεικονίζει τον Μ. Αλέξανδρο.

Ο Κώστας Βαρώτσος μιλώντας στο makthes.gr επιβεβαίωσε την είδηση για την πρόταση, αναφέροντας πως «ο,τι είχα να πω, το είπα στην ίδια την υπουργό». Η συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τον διεθνούς φήμης γλύπτη έγινε πριν λίγες ημέρες και η κ. Ζορμπά ανέλυσε στον ίδιο την ιδέα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. 



Η είδηση για την συγκεκριμένη πρόταση της υπουργού Πολιτισμού, έγινε γνωστή αρχικά απο δημοσίευση της δημοσιογράφου Εύης Κυριακοπούλου και της δικηγόρου Αλεξάνδρας Γωγούση στο Facebook. 

Απίστευτο και όμως εντελώς .....απίστευτο:Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ,σκέφτηκε και πρότεινε ,την μεταφορά του Δρομέα ,του θρυλικού πλέον γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου ,σε μία άλλη θέση.Για την ιστορία λοιπόν θυμίζουμε ότι η διαδρομή του Δρομέα ,ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας για να καταλήξει στην τωρινή του θέση μπροστά από το Χίλτον.Η πλατεία λοιπόν που προτείνει τώρα η υπουργός ,είναι λίγο πιο μακριά.Συγκεκριμένα είναι στα .....ΣΚΟΠΙΑ!Η πρόταση της κ Ζορμπά ,είναι λοιπόν να στείλουμε δώρο τον Δρομέα μας στα Σκόπια και εκείνοι να μας δώσουν αντάλλαγμα έναν Μέγα Αλέξανδρο που να τοποθετήσουμε στην θέση του.Η είδηση όσο απίστευτη και αν ακούγεται είναι πέρα για πέρα αληθινή και δέχεται καμμιά αμφισβήτηση....Μήπως όσο είναι καιρός ,να γίνουμε όλοι .....Δρομείς;

Να σημειωθεί πως δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία ανταλλαγής, χωρίς την έγκριση του καλλιτέχνη.

Κώστας Βαρώτσος: Έμεινα εμβρόντητος από την πρόταση για τον Δρομέα 


Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη συνέχεια στο liberal.gr o διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης, Κώστας Βαρώτσος, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η κ. Ζορμπά μόλις κάθισα μου είπε: «Έχω μια ιδέα». Τη ρώτησα ποια ήταν αυτή η ιδέα νομίζοντας πως θα μου μιλήσει για το Μουσείο, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο το δικό μας. Όμως η υπουργός αμέσως μετά μου λέει «τι θα έλεγες να μεταφέρουμε το Δρομέα στα Σκόπια και να μας στείλουν αυτοί έναν Μεγαλέξανδρο εδώ;». Λέω δεν κατάλαβα, μπορείτε να μου επαναλάβετε την πρότασή σας; Είναι δυνατόν να λέτε κάτι τέτοιο;

Μου απάντησε ότι «ναι σκεφτόμαστε εδώ να στείλουμε το Δρομέα στα Σκόπια». Στη συνέχεια μου είπε ότι είναι πολύ ωραία πόλη τα Σκόπια και αν πάτε θα σας αρέσουν πολύ. Εγώ άρχισα να εκνευρίζομαι. Κάποια στιγμή της είπα δεν είναι δυνατόν να συζητάμε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, της απάντησα «Μένω εμβρόντητος». Συνέχισε όμως λέγοντας μου να το σκεφτώ και να δούμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Της απάντησα αμέσως μετά πως δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα και το έργο δεν μπορεί να κουνηθεί. Εκεί η συζήτηση σταμάτησε και συνεχίσαμε με άλλα θέματα... 


Πηγές: makthes.gr , facebook.com , liberal.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου